Zdrowe dania z pomidorów krojonych w puszce

Najlepiej, aby na co dzień w Twojej diecie dominowały świeże produkty. Zawierają one najwięcej witamin i innych składników prozdrowotnych. Jednak warzywa i owoce szybko się psują i nie zawsze mamy możliwość regularnych zakupów. Jeśli masz zapas pomidorów w puszce, podpowiadamy, co ciekawego można z nich wyczarować – można je wykorzystać do sporządzenia wielu posiłków dietetycznych. Jeśli akurat nie zamawiasz diety pudełkowej z dostawą do domu, możesz spróbowac swoich sił w kuchni. 

Shakshuka

Składniki (2 porcje):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz – do smaku
  • 4 jajka
  • ½ łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę razem. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś przez 5-7 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj do połączenia składników i duś kolejne 5-7 minut. Łyżką utwórz cztery wgłębienia i wbij w nie jajka (powinny być równomiernie rozmieszczone na patelni). Przykryj patelnię i całość duś 10-15 minut lub do pożądanego ścięcia jajek. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupa Minestrone

Składniki (8 porcji): 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1  średnia cukinia
  • 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 szklanka makaronu, np. „muszelek”
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

W sporym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę, podsmaż, aż będzie szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę razem. Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę oraz łodygi selera. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz fasolkę szparagową poprzekrajaną na mniejsze kawałki, a także krojone pomidory. Wlej bulion, dodaj fasolę z puszki oraz przyprawy. Gotuj aż wszystko będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj makaron i gotuj do miękkości.

Ryba zapiekana z pomidorami

Składniki (6 porcji):

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • opcjonalnie ½ łyżeczki pieprzu cayenne (uwaga! jest bardzo ostry)
  • 1 ½ łyżki kaparów
  • sól i pieprz – do smaku
  • 40 g rodzynek
  • ok. 650 g białej chudej ryby, np. dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na średniej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kapary i rodzynki. Zagotuj i duś przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Kawałki ryby osusz, a następnie obsyp lekko solą i pieprzem z obu stron. Wlej połowę przygotowanego sosu na dno średniej wielkości naczynia do zapiekania. Na wierzchu połóż kawałki ryby, dodaj sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i przykryj resztą sosu. Piecz przez 15-18 minut lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Przed podaniem posyp obficie natką pietruszki.

Makaron z indykiem, pomidorami i szpinakiem

Składniki (6 porcji):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g mielonej piersi indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków papryki
  • 1 średnia cebula
  • ½ papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 300 g makaronu penne
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 2 duże garście liści szpinaku
  • liście kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj indyka, a następnie łyżeczkę soli, łyżeczkę kuminu, oregano, ½ łyżeczki pieprzu oraz płatki papryki. Wymieszaj i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duś kolejne 5 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, resztę soli, kuminu i pieprzu oraz chili, wymieszaj. Dodaj makaron oraz bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj naczynie i, co jakiś czas mieszając, duś aż makaron będzie miękki. Do jogurtu dodaj trochę gorącego wywaru, aby go zahartować i wlej do rondla. Dodaj szpinak i gotuj aż zwiędnie, ale wciąż będzie miał ładny zielony kolor. Gotowe danie posyp świeżymi liśćmi kolendry.

Skomentuj