
Jak jeść sezonowo i lokalnie na wiosnę
Zdrowa dieta na wiosnę
Wiosenne plony należą do najwartościowszych produktów w diecie. Są pełne witamin i innych składników antyoksydacyjnych, które wpływają korzystnie zarówno na funkcjonowanie ciała, jak i na samopoczucie. Soczyste i chrupiące warzywa to także miła odmiana po cięższych, zimowych daniach. To prawda, że obecnie niemal przez cały rok mamy dostęp do produktów, które kiedyś występowały jedynie sezonowo. Jednak różnią się one od tych wiosennych smakiem, zapachem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Warto więc przyjrzeć się nieco bliżej pochodzeniu produktów, które kupujesz.
Co to znaczy jeść sezonowo?
Obecnie większość produktów można kupić przez cały rok. Nie oznacza to jednak, że pojęcie sezonowości straciło na znaczeniu. Jest przecież różnica pomiędzy ogórkami kupowanymi w środku zimy, a tymi dostępnymi wiosną i latem. Nie trudno więc domyślić się kiedy tak naprawdę jest sezon na to warzywo. Co to oznacza? Sezon to czas w roku, kiedy dana roślina wzrasta w naturalnie występujących optymalnych dla siebie warunkach – przy właściwym nasłonecznieniu, w odpowiedniej glebie. Te warunki są możliwe do spełnienia w konkretnym okresie roku. Wtedy mamy możliwość wyhodowania warzyw i owoców o najlepszych walorach smakowych i żywieniowych.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Wybierając produkty sezonowe, masz pewność, że będą one najsmaczniejsze. Jeśli zimą kupujesz pomidory czy rzodkiewki, to wiesz, że wtedy raczej nie zachwycają ani smakiem, ani zapachem, ani konsystencją. Ponadto, jeśli zależy Ci na losach naszej planety, pamiętaj o kosztach związanych z obecnością pozasezonowych produktów w naszych sklepach. Takie warzywa i owoce czeka bardzo długa droga z miejsca, gdzie urosły, do miejsca docelowego. To z kolei wiąże się z koniecznością użycia substancji chemicznych w celu ich konserwacji, a także z większym zużyciem zasobów i emisjami. Często też nie znamy pochodzenia tej żywności, nie mamy pewności co do uczciwości gospodarstw. np. pod względem używanych środków ochrony roślin, a także warunków pracy zatrudnionych tam osób. Co jeszcze? Jedzenie sezonowych i lokalnych produktów po prostu się opłaca. Właśnie dlatego, że wytworzenie i transport lokalnych produktów generuje mniej kosztów, więc sezonowe warzywa i owoce są tańsze.
Sezonowo znaczy zdrowo
Co najważniejsze, produkty, które poza sezonem muszą być sprowadzane z daleka, charakteryzują się niższą wartością odżywczą. Jedną z przyczyn jest to, że aby przetrwać długą podróż muszą być zebrane jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. To powoduje, że nie mają one czasu wytworzyć wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Wiąże się to także z gorszymi walorami smakowymi, np. owoce są mniej słodkie. Co więcej, wybierając sezonowe, lokalne produkty dostarczasz sobie witamin i składników mineralnych, których potrzebujesz o danej porze roku, w optymalnych proporcjach.
Jak jeść sezonowo i lokalnie?
W dzisiejszych czasach najłatwiej jest robić zakupy w dużych supermarketach, gdzie w jednym miejscu można kupić wszystko – od różnorodnych produktów spożywczych po chemię gospodarczą czy artykuły biurowe. Takie rozwiązanie ma swoje plusy, jeśli chodzi o zaoszczędzenie czasu i pieniędzy, ale w przypadku produktów spożywczych może nie być najlepszym pomysłem. Odwiedzając duże sklepy można odnieść wrażenie, że sezon na ogórki, pomidory czy nawet truskawki trwa cały rok. Niestety takie produkty często są hodowane w niesprzyjających warunkach bądź sprowadzane z daleka, przez co cierpi ich jakość i smak. Zatem co zrobić, żeby jeść sezonowo i lokalnie? Najlepszym sposobem jest śledzenie produktów pojawiających się na targach i w innych miejscach, gdzie rolnicy sprzedają własne plony. Pełnię sezonu, kiedy warzywa i owoce są najsmaczniejsze, rozpoznasz po spadających cenach.
A co poza sezonem?
Czy to wszystko oznacza, że zimą nie możesz cieszyć się np. ulubionymi letnimi owocami? Absolutnie nie. Musisz jednak zadbać o to wcześniej. W sezonie – właśnie wtedy, kiedy cena jest najniższa, kup większą ilość produktów, których smak chcesz zatrzymać na dłużej i zrób zapasy. Owoce, przede wszystkim jagodowe, możesz zamrozić i dodawać do koktajli czy owsianek. Warzywa takie jak zielona fasolka, bób, brukselka, kalafior czy brokuły także świetnie nadają się do zamrożenia – na ich bazie możesz przygotowywać zdrowe warzywne zupy. Ogórki wytrzymają całą zimę w formie zdrowych kiszonek, a z pomidorów zrobisz najlepszy domowy ketchup czy sos pomidorowy, który będzie przypominał o lecie w środku zimy.