3 przepisy na wegetariańskie Święta
Przestrzeganie diety wegetariańskiej na co dzień nie jest szczególnie trudne, zwłaszcza jeśli interesujesz się tym tematem już od dłuższego czasu. W sklepach mamy naprawdę duży wybór produktów zastępujących produkty mięsne. Wegetariańskie opcje są także coraz częściej oferowane przez restauracje czy cateringi dietetyczne. Zachowanie zasad takiej diety może jednak okazać się wyzwaniem w okresie świątecznym. Dania serwowane podczas Świąt (oprócz Wigilii, która tradycyjnie jest bezmięsna) to głównie pieczone mięsa, pasztety czy wędliny. Co w takim razie postawić na stole, gdy nie jesz mięsa? Poznaj kilka bezmięsnych świątecznych dań i przekonaj się, że dieta wegetariańska to nie problem.
Wegepasztet z grzybów i orzechów włoskich
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 250 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Orzechy upraż na suchej patelni, uważając, aby się zarumieniły, ale nie przypaliły. Po zdjęciu orzechów z ognia poczekaj, aż ostygną i wsyp je do blendera.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż do zeszklenia, ok. 4 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, pietruszkę, rozmaryn, sól oraz pieprz i smaż, aż grzyby będą miękkie i zmniejszą swoją objętość. Jeśli zawartość patelni zacznie się przypalać, można dodać odrobinę wody.
Po przestudzeniu dodaj warzywa do blendera. Zmiksuj całość do pożądanej konsystencji. Pasztet dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji przed podaniem powinien zostać schłodzony w lodówce.
Pieczony łosoś w pomarańczowej glazurze – dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale akceptują ryby
Składniki:
- Łosoś w całości – ok. 3,5 kg
- 4 pory – obrane z liści i przekrojone wzdłuż na pół
- 4 pomarańcze
- 1 czerwona cebula pokrojone w cienkie plasterki
- 6 gałązek świeżej kolendry
- 1 szklanka białego wina lub soku z białych winogron
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Połówki porów włóż na spód naczynia do zapiekania. Dwie pomarańcze obierz, oczyść ze skórek i błonek i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Na skórze ryby, po obu jej stronach, zrób kilka ukośnych nacięć w odległości ok. 5-6 cm. Wnętrze ryby dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki kolendry, plastry pomarańczy, oraz plastry cebuli. Na porach rozłóż arkusz gazy kuchennej (upewnij się, że może być używana w piekarniku!) i ułóż na nim rybę.
Z pozostałych dwóch pomarańczy wyciśnij sok, przelej go na małą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj masło i gdy się roztopi, powstałą miksturą posmaruj łososia. Włóż rybę do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 1h, co 10 minut polewając skórkę glazurą z masła i soku pomarańczowego.
Kiedy łosoś jest gotowy, wyjmij naczynie z piekarnika i wlej wino lub sok winogronowy. Następnie wyjmij rybę za pomocą gazy i przełóż na duży talerz, usuwając gazę.
Pieczona dynia piżmowa z serem kozim i żurawiną
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- ½ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 100 g twarogu koziego
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- ⅓ szklanki nasion dyni
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Dynię obierz ze skórki i część bez pestek pokrój na grube plastry (pozostałą część dyni można np. wykorzystać do zupy). Plastry dyni wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut, w połowie czasu obracając na drugą stronę.
W małym garnku wymieszaj żurawinę, syrop klonowy, sok z pomarańczy i rozmaryn. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 10-12 minut, aż całość zacznie delikatnie się gotować.
Ser kozi wymieszaj na gładką masę z jogurtem i dopraw solą i pieprzem.
Plastry dyni podajemy pokryte pastą z serka i jogurtu, łyżką sosu żurawinowego i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.