Rozgrzewające posiłki i przekąski
Jesienią i zimą, kiedy robi się naprawdę zimno, bardziej niż kiedykolwiek masz ochotę na coś ciepłego. Ale istnieje również większe ryzyko, że Twój wybór padnie na potrawy, które są kaloryczną pułapką. Nie daj się skusić na reklamowane “rozgrzewające” budynie i kisiele z torebki. Co zatem wybierać, aby rozgrzać i wzmocnić organizm bez szkody dla zdrowia i sylwetki? i w zgodzie z zasadami zdrowego odżywiania?
Rozgrzewające posiłki i przekąski
Oto najzdrowsze, najbardziej rozgrzewające, a przy okazji nie tuczące przekąski i napoje – oczywiście, jesli spożywane są w rozsądnych ilościach!
Owsianka
Doskonały ciepły posiłek, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i większa przekąska. To najprostsza odpowiedź na pytanie jak schudnąć? Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, między innymi beta-glukanu, na długo zaspokaja głód i wpływa korzystnie na pracę jelit. Beta-glukan szczególnie korzystnie wpływa na regulację stężenia glukozy oraz lipidów we krwi i wspomaga odchudzanie. Dodając do owsianki różnego rodzaju nasiona i orzechy dostarczysz organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, antyoksydantów oraz niezbędnych minerałów.
Krem z dyni
Dynia, niezwykle bogata w beta-karoten, jest cennym składnikiem diety. Barwnik ten ma zdolność przekształcania się w witaminę A nazywaną witaminą młodości. Zapewnia ona dobrą kondycje skóry włosów oraz paznokci, ale przede wszystkim odpowiada za prawidłowy przebieg procesów widzenia, zwłaszcza w półmroku. Chroni przed chorobami oczu, między innymi zwyrodnieniem plamki żółtej, które jest częstym schorzeniem wieku podeszłego. Już jedna porcja kremu z dyni zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten oraz witaminę A. Zupa ta jest polecana szczególnie na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna. Można doprawić ją ostrą papryką, kurkumą czy odrobiną cynamonu. Przyprawy te nie tylko rozgrzewają, ale również przyspieszają metabolizm. A piękny, pomarańczowy kolor kremu wprawi Cię w pozytywny nastrój.
Bataty
Podobnie jak dynie są one bogatym źródłem beta-karotenu, któremu zawdzięczają swój kolor. Zawierają również błonnik pokarmowy, dzięki czemu są sycące i wywierają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Z kolei ich miąższ to skarbnica witamin i związków mineralnych. Ze względu na wysoką zawartość składników przeciwutleniających takich jak beta-karoten czy likopen mają działanie przeciwnowotworowe. Mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, polecane są więc w diecie osób chorujących na cukrzycę. Najsmaczniejsze są upieczone, np. w postaci frytek lub faszerowane mięsem. Taka potrawa przyprawiona „na ostro” rozgrzeje każdego!
Pieczone jabłka
Jeśli masz ochotę na cos słodkiego, jabłka przygotowane na ciepło będą doskonałą przekąską. Zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, zwłaszcza jeśli nie pozbawimy ich skórki. Dzięki temu na długo zapewniają uczucie sytości, tym samym nie obciążając układu trawiennego. Pieczone jabłka możesz przygotować też z dodatkiem orzechów, które dostarczą cennych kwasów tłuszczowych i sprawią, że posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. Dodatek w postaci odrobiny miodu czy cynamonu będzie idealny dla łasuchów.
Herbata imbirowa
W chłodne dni bardzo często sięgamy po kubek gorącej herbaty. Żeby wzmocnić jej działanie rozgrzewające możesz dodać do niej korzeń imbiru. Taki napar nie tylko zyska orientalny smak, ale też nabierze wielu zdrowotnych właściwości. Kiedy dopadnie Cię przeziębienie lub grypa, imbir pomoże złagodzić dolegliwości działając przeciwbólowo oraz dezynfekująco, np. w infekcjach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo wpływa on korzystnie na procesy trawienia oraz poprawia krążenie krwi.
Gorąca czekolada
Zapomnij gorącej czekolady z proszku lub z dodatkiem cukru czy słodkich syropów! Równie rozgrzewająca i pyszna jest ta przygotowana samodzielnie z gorzkiej czekolady, kakao oraz mleka półtłustego. Możesz dodać do niej przyprawy takie jak chili, imbir czy cynamon. Kakao, jeśli nie towarzyszy mu ogromna ilość dodanego cukru i tłuszczu, jest pysznym źródłem związków antyoksydacyjnych, dzięki którym zapobiega procesom starzenia. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dzięki wysokiej zawartości magnezu, łagodzi skutki stresu.