Szybkie wiosenne przepisy na zdrowie

Wiosenne przepisy na szybkie i zdrowe posiłki

Wiosna to świetny moment, aby polubić gotowanie. Warzywa i owoce znów smakują tak jak powinny, a ich wybór jest naprawdę duży. To okazja, aby zmienić nawyki żywieniowe, zrezygnować z jedzenia na mieście i częściej przygotowywać domowe posiłki. Sprawdź nasze pomysły na wiosenne przepisy!

Przepis na sezamowego łososia z kapustą pok choy (4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Świeży korzeń imbiru, ok. 6-centymetrowy – połowa drobno starta, połowa pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki
  • Szczypta pieprzu
  • 4 filety łososia bez skóry
  • 4 sztuki kapusty pok choy
  • Pęczek dymki – pokrojonej na 3-centymetrowe kawałki
  • 2 łyżki nasion sezamu podprażonych na suchej patelni
  • 1 papryczki chili – pozbawiona nasion i pokrojona na cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

Połącz ze sobą sos sojowy, starty imbir, olej sezamowy, oliwę z oliwek, sok z limonki i trochę pieprzu. Marynatą pokryj łososia ze wszystkich stron. Pozostaw na 10 minut. 

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Na tacy umieść kapustę pok choy (każdy liść oddzielnie) oraz kawałki dymki, dodaj plasterki imbiru. Na wierzchu połóż łososia, posyp sezamem i plasterkami chili. Piecz ok. 10-12 minut (aż łosoś się przyrumieni). 

Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem lub ulubioną kaszą.

Przepis na szakszukę z zielonymi warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • Szczypta pieprzu cayenne (uwaga na ostrość)
  • 4 posiekane pomidory
  • Mały pęczek pietruszki, drobno posiekany
  • 50 g zielonego groszku
  • 50 g młodego drobnego bobu
  • 4 duże jajka
  • Łyżka kiełków
  • Jogurt grecki i pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

Usuń zdrewniałe części szparagów, pokrój łodygi na plasterki, a główki zostaw w całości. Pokrój brokuł na małe różyczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj dymkę, łodygi szparagów oraz brokuła i podsmażaj, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj kumin, pieprz cayenne, pomidory (wraz z sokiem), pietruszkę i zamieszaj. Duś pod przykryciem około 5 minut. Dodaj główki szparagów, groszek, bób i duś kolejne 2 minuty. 

W powstałym sosie zrób 4 dołki i do każdego z nich wbij jedno jajko, przykryj i gotuj do ścięcia białek. Podawaj z kleksem z jogurtu greckiego i pieczywem. 

Przepis na sałatkę z komosy ryżowej i cieciorki (3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)
  • 1 ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 puszka cieciorki (odsączonej z zalewy)
  • 1 długi zielony ogórek, pokrojony w średniej wielkości kostkę
  • 1 papryka czerwona lub żółta, pokrojona w kostkę
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 marchewki pokrojone w drobną kostkę
  • ½ szklanki posiekanej szalotki
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • Sok z 2 limonek
  • Czerwona papryka w płatkach
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową opłucz pod chłodną wodą. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj komosę ryżową oraz czosnek w proszku, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i pozostaw na 10-25 minut do ostygnięcia. Komosę w garnku przemieszaj widelcem, aby nie była zbita.

W dużej misce umieść komosę, a następnie dodaj przygotowane wcześniej cieciorkę, marchewkę, ogórka, szalotki, paprykę, pomidorki, pietruszkę, sok z limonki i przyprawy, dobrze wymieszaj.

Podawaj na ciepło lub schłodzoną.

Przepis na kurczaka z wiosennymi warzywami (4-6 porcji)

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki doprawionej solą, pieprzem i czosnkiem w proszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • ½ cebuli, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 300 g cukinii, pokrojonej w półplasterki
  • 100 g szparagów pokrojonych w plasterki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki sera Parmezan, startego
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego
  • Świeża bazylia lub pietruszka do podania

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka przekrój wzdłuż, z każdej z nich tworząc dwa cienkie filety. Panieruj w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj mięso przez 6-7 minut, aż z obu stron lekko się zarumieni, a w środku nie będzie surowe. Następnie zdejmij kurczaka z patelni. 

Na tej samej patelni podgrzewaj przez ok. minutę z każdej strony plasterki cytryny, następnie odłóż na bok.

Rozgrzej jeszcze trochę oleju, dodaj cebulę i czosnek, podgrzewaj do zeszklenia. Dodaj cukinię, szparagi i fasolkę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj jogurt grecki.

Podgrzewaj jeszcze przez jakiś czas, aż warzywa będą miękkie. Dodaj parmezan, sok z cytryny oraz przygotowane wcześniej piersi kurczaka i plasterki cytryny.

Danie podawaj na porcji ugotowanego makaronu, posypane bazylią lub pietruszką.

Skomentuj