Właściwości witaminy B i jej naturalne źródła w diecie

Witaminy z grupy B wpływają między innymi na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego oraz odpornościowego. Z jakich źródeł można je czerpać i jak komponować dietetyczne posiłki, żeby organizm nie odczuwał skutków niedoboru witamin z grupy B?

Witamina B1 – tiamina

Witamina B1 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a jednocześnie przyczynia się do odpowiedniego wzrostu i rozwoju kości. Do jej źródeł należą produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, mięso wieprzowe i drożdże.

Witamina B2 – ryboflawina

Ryboflawina jest niezbędna, aby Twój układ odpornościowy mógł funkcjonować prawidłowo. Oprócz tego wpływa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Aby zapobiec jej niedoborom, spożywaj produkty mleczne, ryby oraz ciemne pieczywo.

Catering dietetyczny Warszawa – zadbaj o odpowiednią podaż witamin z grupy B.  

Witamina B4 – cholina

Dbając o odpowiednią podaż choliny, zapewniamy organizmowi prawidłową strukturę komórek i kontrolę funkcji układu oddechowego, serca, mięśni, jak również funkcji mózgu związanych z pamięcią. Do jej najważniejszych źródeł należą żółtka jaj, wątróbka, orzechy i rośliny strączkowe.

Witamina B5 – kwas pantotenowy

Witamina B5 przede wszystkim bierze udział w procesach związanych z gospodarką energetyczną. Jest istotna dla prawidłowej syntezy cholesterolu oraz witamin A i D. Aby uniknąć jej niedoborów, regularnie sięgaj po ryby, drożdże piwne, produkty mleczne, orzechy, jaja oraz mięso kurczaka.

Witamina B6 – pirydoksyna

Pirydoksyna należy do najważniejszych witamin z grupy B. Ułatwia wchłanianie białka oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wpływa na glikogenezę (tworzenie zapasów energetycznych) w mięśniach, a ponadto jest niezbędna do produkcji hemoglobiny i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Znajdziesz ją w mięsie, jajach, roślinach strączkowych i suszonych drożdżach.

Witamina B7 – biotyna

Witamina B7 bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, a w dodatku wpływa na rozwój organizmu i odpowiedni stan skóry. Do najważniejszych źródeł biotyny w diecie należą produkty mleczne, niektóre ryby, ciemny ryż, kukurydza, kalafior, pomidory i olej rzepakowy.

Witamina B9 – kwas foliowy

Niedobory kwasu foliowego mogą prowadzić do zaburzeń degeneracyjnych, osteoporozy, chorób układu krążenia czy niedokrwistości, a niedobory u kobiet w ciąży grożą wadami rozwojowymi płodu. Witamina B9 znacznie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję krwinek. Kwas foliowy występuje w produktach zbożowych, zielonych warzywach, nasionach strączkowych oraz wielu owocach.

Witamina B12 – kobalamina

Kobalamina jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej niedobór może prowadzić do anemii. Kolejna ważna funkcja to synteza serotoniny – kluczowego neuroprzekaźnika, odpowiedzialnego za dobry nastrój. Witaminę B12 znajdziesz w mięsie, jajach, produktach mlecznych oraz rybach. Na jej niedobory mogą cierpieć osoby stosujące dietę wegańską, dlatego weganom zalecana jest suplementacja.

Skomentuj