Jak korzystać z dietetycznych dobrodziejstw lata

Lato kojarzy Ci się z urlopem i piękną pogodą? To także czas, kiedy można cieszyć się największym wyborem świeżych warzyw i owoców, więc – wydawałoby się – jest to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. Ale latem pojawia się także wiele pokus takich jak lody, słodkie napoje chłodzące czy grille z tłustym jedzeniem i alkoholem. Nawet z pozoru zdrowe jedzenie, takie jak owoce, gdy są spożywane w nadmiarze, mogą zaszkodzić. Jak zatem cieszyć się tym wyjątkowym okresem w roku, równocześnie zachowując zasady zdrowego odżywiania i szczupłą sylwetkę? 

Najlepsze letnie owoce

Zajadasz się nimi przy każdej okazji, gdy tylko zaczynają pojawiać się w sklepach i na bazarkach? Chyba tak jak wszyscy! W końcu sezon trwa krótko i trzeba się nim nacieszyć. Oczywiście możesz rozkoszować się smakiem letnich owoców (oprócz tego, że są przepyszne, są także zdrowe), ale jak w każdym przypadku, także tutaj wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek, zwłaszcza jeżeli się odchudzasz. Zbyt duża ilość owoców w diecie podnosi jej kaloryczność (zdrowe produkty też mają kalorie!), a także znacząco zwiększa ilość cukru w Twoim jadłospisie, co nie jest wskazane nawet jeśli jest to naturalny cukier. Pamiętaj, że w zdrowej diecie owoców powinno być mniej niż warzyw, co jednak nie oznacza, że masz ich unikać. Przede wszystkim nie zastępuj nimi posiłków. Zajadanie truskawek przez cały dzień nie jest zbyt rozsądne. Lepiej będzie wkomponować je w 1-2 pełnowartościowe posiłki, zawierające także białko, tłuszcz i węglowodany złożone. Maliny, truskawki, jagody, borówki doskonale sprawdzą się np. jako dodatek do porannej owsianki. Do pracy na przekąskę możesz zabrać owocowy koktajl na bazie kefiru lub jogurtu albo po prostu porcję owoców z orzechami. Owoce takie jak arbuz, melon, truskawki możesz także połączyć z sałatą, szpinakiem, rukolą oraz aromatycznym serem tworząc ciekawą sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu na posiłki dietetyczne, rozważ catering dietetyczny. Warszawa i inne duże miasta oferują duży wybór i każdy znajdzie coś dla siebie.

Sezon warzywny w pełni

Lato to także prawdziwe bogactwo świeżych warzyw. Część z nich można kupić przez cały rok – sprowadzane z zagranicy lub mrożone, ale to właśnie teraz mają one najpełniejszy smak. Warzywa powinny stanowić podstawę Twojej diety, więc teraz możesz z nich korzystać do woli. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, po prostu ugotuj je na parze i podaj do obiadu. Możesz przygotować zapiekankę z młodych ziemniaków, brokułów i fasolki szparagowej. Rzodkiewki, ogórki, pomidory, szczypiorek, koperek wykorzystaj do zrobienia odświeżającej sałatki z jogurtem lub twarożku, którym posmarujesz pełnoziarniste pieczywo. Czerwona papryka, cukinia i bakłażan będą godnie reprezentować warzywa na grillowym ruszcie. Sałatka z bobu lub pieczonego kalafiora skusi nawet największego amatora tłustej karkówki. Prosta i szybka propozycja na obiad to np. zupa krem z wykorzystaniem młodej marchewki, szparagów, brokułów czy papryki. Nie zapominajmy także o warzywnych przetworach. Lato to czas ogórków małosolnych oraz kiszonek z delikatnych młodych warzyw takich jak młoda kapusta czy… brukselka. To też dobry moment, aby wartości odżywcze letnich plonów zamknąć w słoikach w postaci przecierów pomidorowych i dżemów owocowych (szukajmy przepisów, w których ilość cukru dodanego jest minimalna), np. z truskawek, moreli, śliwek czy jagód.

Zdrowa dieta dla ochłody

Latem najczęściej mamy ochotę na produkty, które są soczyste, mają orzeźwiający smak i pozwalają nam się ochłodzić. Nie daj się złapać w pułapkę codziennego jedzenia lodów czy picia słodkich napojów, które uśmiechają się do Ciebie z oszronionych lodówek sklepowych. Przede wszystkim pamiętaj o tym, że absolutną podstawą, jeśli chodzi o zaspokajanie pragnienia, jest woda. Jeśli chcesz nadać jej delikatny smak, możesz dodać do niej plasterki cytryny, kilka przekrojonych truskawek lub listki mięty. Unikaj natomiast kupnych wód smakowych – niestety stanowią one po prostu słodzony napój. Trochę orzeźwienia do Twojej diety wprowadzą także schłodzone koktajle owocowe – ale pamiętaj, że nie jest to napój, który możesz popijać przez cały dzień, a bardziej przekąska, np. na drugie śniadanie. Chodzą za Tobą lody? Możesz zrobić je samodzielnie ze zdrowych produktów. Zmiksuj dokładnie mrożone owoce z jogurtem greckim i umieść w zamrażalniku. Latem na dowolny posiłek świetnie sprawdzi się także chłodnik z kefiru lub jogurtu.

Skomentuj