Superfoods – czym to się je?

W przestrzeni publicznej od dawna funkcjonuje określenie superfoods. Dotyczy ono grupy produktów spożywczych o specjalnych właściwościach. Dlaczego superfoods cieszą się tak dużą popularnością i czy rzeczywiście wpływają pozytywnie na zdrowie? I czy znajdziesz je w menu diety pudełkowej? Rzeszów i inne polskie miasta oferują wiele cateringów dietetycznych, zatem na pewno warto zamówić dietetyczne jedzenie z udziałem superfoods! 

Czym są superfoods?

Superfoods to produkty pochodzenia naturalnego, które zawierają wiele cennych składników. Są to określone owoce, warzywa, orzechy i nasiona, które warto wkomponować w codzienną dietę. Do cennych składników odżywczych w nich zawartych należą nienasycone kwasy tłuszczowe, fitozwiązki, polifenole, karotenoidy, kwas foliowy, błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Pozwalają na uzupełnienie diety o cenne składniki oraz wpływają pozytywnie na wygląd ciała i funkcjonowanie całego organizmu.

Przykłady superfoods

Niektóre produkty spożywcze mają znacznie więcej cennych właściwości niż inne. Mowa tu m.in. o takich produktach jak:

  • jagody,
  • borówki amerykańskie,
  • truskawki,
  • maliny,
  • babka płesznik,
  • pietruszka,
  • jarmuż,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona dyni,
  • żurawina,
  • miechunka,
  • kurkuma,
  • guarana,
  • komosa ryżowa,
  • kakao,
  • czarny bez,
  • szpinak,
  • aronia,
  • awokado,
  • nasiona chia,
  • siemię lniane.

Superfoods jest jednak znacznie więcej. Tak duża różnorodność pozwala na włączanie ich do różnych dań, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.

Jeśli nie masz czasu samodzielnie przygotowywać posiłków zawierających superfoods, dobrym wyjściem jest także postawienie na sprawdzony catering dietetyczny. W ten sposób można oszczędzić czas i jeść zróżnicowane dania każdego dnia. 

Jak jeść superfoods?

Niektóre superfoods można jeść „sauté”, czego doskonałym przykładem są, np. borówki amerykańskie popularne w sezonie letnim. Inne natomiast znacznie lepiej sprawdzają się jako drobny dodatek do posiłku – możesz posypać sałatkę pokruszonymi orzechami włoskimi lub dodać je do owsianki, wsypać łyżkę nasion chia czy spirulinę do koktajlu owocowego, a w daniu obiadowym zastąpić czasem ziemniaki komosą ryżową. 

Skomentuj