sałatka z dynia i makaronem

Sałatka z dynią i makaronem

Składniki:

  • makaron penne (dwie garści)
  • 500 g dyni
  • kilka pomidorków cherry
  • dwie łodygi selera naciowego
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kminku, bazylii i oregano

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować al dente, a następnie ostudzić. Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez kilkanaście minut – po tym czasie upewniamy się, że jest ona już miękka. W małej miseczce łączymy jogurt z ziołami, aby smaki “przegryzły się” odpowiednio. Pomidorki cherry kroimy na pół, dynię w niezbyt drobną kostkę, a seler naciowy w małe kawałki. Warzywa i makaron mieszamy ze sobą, a następnie polewamy je jogurtem z ziołami i mieszamy całość. Na samym końcu dodajemy pieprz i sól.

Ciekawostka!

Dynia to warzywo, które pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce wiele lat temu nazywano ją “banią”. Znany starożytny wódz, polityk i smakosz Lukullus podawał na swoich legendarnych ucztach dynię smażoną z miodem.

Skomentuj