Sałatka z dynią i makaronem
0 comments
Składniki:
- makaron penne (dwie garści)
- 500 g dyni
- kilka pomidorków cherry
- dwie łodygi selera naciowego
- pół puszki kukurydzy
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kminku, bazylii i oregano
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente, a następnie ostudzić. Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez kilkanaście minut – po tym czasie upewniamy się, że jest ona już miękka. W małej miseczce łączymy jogurt z ziołami, aby smaki “przegryzły się” odpowiednio. Pomidorki cherry kroimy na pół, dynię w niezbyt drobną kostkę, a seler naciowy w małe kawałki. Warzywa i makaron mieszamy ze sobą, a następnie polewamy je jogurtem z ziołami i mieszamy całość. Na samym końcu dodajemy pieprz i sól.
Ciekawostka!
Dynia to warzywo, które pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce wiele lat temu nazywano ją “banią”. Znany starożytny wódz, polityk i smakosz Lukullus podawał na swoich legendarnych ucztach dynię smażoną z miodem.