Pieczony bakłażan z jogurtem i ziołami
0 comments
Składniki:
- 1 spory bakłażan
- Pół opakowania jogurtu naturalnego (może być grecki gęsty)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pokrojona pietruszka
- Odrobina suszonego kminku i ziół prowansalskich
- Świeża bazylia
- Pieprz cayenne
- Szczypta soli
- Pomidorki cherry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umytego i osuszonego bakłażana kroimy na pół. Następnie zraszamy go oliwą i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywo, polewamy jogurtem i posypujemy ziołami. Jeśli chcemy, możemy ułożyć na nim również pomidorki pokrojone w cząstki. Ponownie umieszczamy bakłażana w piekarniku i pieczemy przez około 5 minut. Tak przygotowany bakłażan może stanowić dodatek do mięsa, ryby, albo też stać się samodzielną przekąską imprezową.
Ciekawostka!
Do krojenia bakłażana nie powinniśmy używać noża ze stali węglowej, ponieważ zostawia ona ciemne plamy na miąższu i nadaje temu warzywu nieprzyjemny, metaliczny posmak.