Sałatka z cukinią i mozzarellą
Składniki:
- pół cukinii
- pęczek rzodkiewek
- paczka mozzarelli mini (lub jedna kulka zwykłej, pokrojona na drobne kawałki)
- kilka suszonych pomidorów
- 100 gram sera emmentaler
- świeża bazylia
- pieprz caynenne
- papryka słodka mielona
- odrobina oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w paski, ułóż na blasze do pieczenia, posyp odrobiną pieprzu i papryką, a na koniec polej olejem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przełóż na drugą stronę i piecz przez 10 minut. Rzodkiewkę pokrój w plastry, tak samo jak suszone pomidory. Do miski włóż mozzarellę, upieczoną cukinię, pokrojone rzodkiewki, suszone pomidory, świeże liście bazylii oraz dodaj szczyptę słodkiej papryki mielonej. Całość posyp startym serem ementaler.
Ciekawostka!
Cukinia dostarcza nam głównie witaminę C, ale również niezwykle cenny kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży i osób, które zamierzają w niedługim czasie starać się o potomstwo. Jest ona warzywem niskokalorycznym – 100 gram zawiera jedynie około 17 kalorii!