Risotto z brązowego ryżu z groszkiem i serem feta
0 comments
Składniki:
- 1 torebka brązowego ryżu
- małe opakowanie jogurty naturalnego
- łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
- pół puszki groszku konserwowego
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 100 gram sera feta (może być w wersji light)
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jogurt wymieszaj starannie z musztardą i wlej do ugotowanego ryżu. Dodaj do całości groszek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość dopraw szczyptą pieprzu cayenne oraz odrobiną roli Risotto możesz podawać zarówno na ciepło, jako danie główne, jak i jako przekąskę lub dodatek do mięsa. Jeśli jesteś weganinem, ser feta możesz zastąpić wędzonym tofu.
Ciekawostka!
Ryż brązowy jest zdecydowanie zdrowszy niż biały – jest on w mniejszym stopniu oczyszczony, przez co dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brązowy ryż ma niższy indeks glikemiczny, niż ryż biały, a także stanowi doskonałe źródło błonnika.