Najlepsze przekąski okołotreningowe

Aktywność fizyczna jest filarem zdrowia. Pamiętaj jednak, że kiedy decydujesz się na regularne treningi, potrzebna jest modyfikacja diety. Zadbaj szczególnie o posiłki spożywane w okolicy treningu – ich rolą jest dostarczenie energii potrzebnej do wzmożonej aktywności fizycznej, utrzymanie sytości podczas ćwiczeń oraz wspomaganie regeneracji organizmu. To, jak powinny wyglądać posiłki okołotreningowe, w dużej mierze zależy od intensywności i czasu trwania wysiłku. Najczęściej jednak, gdy trenujesz rekreacyjnie, wystarczy godzinę wcześniej zjeść niewielki posiłek, zbilansowany pod względem ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Nie wiesz, co wybrać? Poniżej znajdziesz kilka propozycji. Możesz też wybrać dietę oferowaną przez catering dietetyczny. Warszawa to jedno z wielu miast, gdzie można zamówić dietetyczne posiłki z dostawą do domu, także dla osób aktywnych fizycznie. 

Awokado bowl

Składniki (2 porcje):

  • ½ szklanki brązowego ryżu
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
  • ½ awokado
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 25 g migdałów
  • 25 g pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Do miseczek wrzuć ugotowany ryż, ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Dorzuć awokado pokrojone w kostkę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Polej dressingiem przygotowanym z octu winnego, musztardy, oliwy i szczypty soli. Wierzch posyp migdałami i pokruszonym serem feta.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki (3 porcje):

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego (np. świderki)
  • 90 g tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
  • 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ zielonego ogórka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, łodygę selera naciowego oraz ogórka w drobną kostkę. Składniki wymieszaj w miseczkach z ugotowanym makaronem. Dodaj dressing z octu balsamicznego i oliwy. Dopraw do smaku.

Wrap z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki (2 porcje):

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 2 łyżki serka naturalnego
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka posmaruj odrobiną oliwy, przypraw solą i suszonym oregano, a następnie upiecz w piekarniku i pokrój na kawałki. Posiekaj suszone pomidory i szczypiorek, wymieszaj z serkiem, pieprzem i czosnkiem. Pastą posmaruj tortille. Na tak przygotowanych plackach ułóż liście szpinaku i kawałki kurczaka. Zawiń kieszonki.

Nocna owsianka z jabłkami

Składniki (2 porcje):

  • 50 g płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 20 g orzechów laskowych
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 100 g borówek 
  • 10 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj płatki owsiane, starte na grubych oczkach jabłka, posiekane orzechy, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj jogurt grecki i mleko, przykryj miseczkę i wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj borówki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe.

Bananowy deser chia

Składniki (2 porcje):

  • 45 g nasion chia
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan
  • 1 łyżka płatków kokosa

Sposób przygotowania:

Połącz w miseczce nasiona chia, mleczko kokosowe, mleczko migdałowe, syrop z agawy, cynamon, rozgniecionego banana. Mieszaj do połączenia składników. Przykryj miseczkę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie deser rozdziel na 2 porcje, udekoruj płatkami kokosa.

Skomentuj