Makaron z fasolka szparagową
0 comments
To proste, sezonowe danie przypadnie do gustu wszystkim amatorom fasolki szparagowej. Czerwiec i lipiec to najlepsze miesiące na wykonanie tego obiadu – fasolka dostępna jest na straganach, a jej cena jest niska. Jak przygotować fasolkę z makaronem?
Składniki:
- Makaron świderki
- fasolka szparagowa zielona
- papryka suszona
- przecier pomidorowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Nie może być surowa, ale nie należy jej przegotować – powinna być zwarta i lekko twarda. Makaron polewamy odrobiną oliwy z oliwek, mieszamy z fasolą, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i paprykę oraz sól i pieprz.
Ciekawostka!
Czy wiesz, że fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłem witaminy A (beta karotenu) oraz witaminy B9. Oznacza to, że świetnie wpływa na cerę i włosy!