makaron z fasolką

Makaron z fasolka szparagową

To proste, sezonowe danie przypadnie do gustu wszystkim amatorom fasolki szparagowej. Czerwiec i lipiec to najlepsze miesiące na wykonanie tego obiadu – fasolka dostępna jest na straganach, a jej cena jest niska. Jak przygotować fasolkę z makaronem?

Składniki:

  • Makaron świderki
  • fasolka szparagowa zielona
  • papryka suszona
  • przecier pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Nie może być surowa, ale nie należy jej przegotować – powinna być zwarta i lekko twarda. Makaron polewamy odrobiną oliwy z oliwek, mieszamy z fasolą, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i paprykę oraz sól i pieprz.

Ciekawostka!

Czy wiesz, że fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłem witaminy A (beta karotenu) oraz witaminy B9. Oznacza to, że świetnie wpływa na cerę i włosy!

Skomentuj