Letnia dieta
Odchudzanie możesz rozpocząć, kiedy tylko zechcesz, ale okres letni wyjątkowo sprzyja takiemu przedsięwzięciu. Nawet jeśli miałeś zamiar przejść na dietę i jeść dietetyczne posiłki już od stycznia (ach te noworoczne postanowienia!), ale do tej pory Ci się nie udało, teraz jest świetny moment, aby wziąć się za siebie i wprowadzić w swoim życiu kilka istotnych zmian. Możesz też zdecydować się na catering dietetyczny – w Warszawie i innych dużych miastach działa wiele firm oferujących zdrowe jedzenie z dostawą do domu.
Moc słońca
Mniejsza ilość światła słonecznego zimą powoduje apatię, ospałość, a także zwiększony apetyt na wysokoenergetyczne i słodkie przekąski. Zimą i wczesną wiosną niechętnie podejmujemy aktywność fizyczną, zwłaszcza taką związaną z wychodzeniem z domu. Senność przychodzi wcześniej, a mimo to rano ciężko jest wstać, przez co brakuje czasu na wykonywanie codziennych obowiązków. Kiedy żegnamy ciemne, zimne wieczory i nadchodzą dłuższe dni, mamy więcej czasu na dodatkowe aktywności, takie jak ćwiczenia czy chociażby planowanie i przygotowywanie zdrowych posiłków.
Letnie menu
Jeśli chcesz schudnąć, dobre chęci i świetny humor oczywiście nie wystarczą. Konieczna będzie zmiana diety. Również z tego względu lato to idealny moment na zmianę nawyków. Latem wybór dostępnych w sklepach świeżych produktów jest ogromny. Każdy z nas ma swoje ulubione letnie warzywa, na które czeka cały rok. Są nie tylko niskokaloryczne, ale także zawierają mnóstwo witamin i innych składników odżywczych wspomagających odchudzanie i wpływających korzystnie na zdrowie oraz samopoczucie.
Rzodkiewki
Ich intensywny czerwony kolor wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą one wspomagać odchudzanie oraz wpływać na regulację stężenia glukozy poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę. Dodatkowo normalizują ciśnienie krwi oraz stężenia lipidów we krwi, a także działają przeciwzapalnie, co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia.
Szparagi
Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin A, E oraz C, a także kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny w diecie kobiet ciężarnych i przygotowujących się do ciąży. Osoby zmagające się z nadmierną masą ciała i zaburzeniami tolerancji glukozy powinny zwrócić na nie uwagę, gdyż zawarty w nich chrom m.in. wspomaga działanie insuliny. Bogactwo antyoksydantów łagodzi stany zapalne. Szparagi mają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają w usunięciu nadmiaru wody i soli z organizmu.
Rabarbar
Jedni go uwielbiają, inni – nieszczególnie. Pomimo tego, że jest warzywem o kwaśnym smaku, często używany jest do przygotowywania dań na słodko. Chociaż rabarbar nie wyróżnia się na tle innych produktów pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, warto zwrócić na niego uwagę ze względu na właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza obecności antocyjanów. Mają one wpływ przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia czy raka piersi.
Botwina
Młode, delikatne liście buraków to jeden z hitów wiosennej kuchni. Oprócz tego, że są bardzo smaczne, posiadają także wiele właściwości sprzyjających zdrowiu – podobnie zresztą jak same buraki. Obecna w nich betaina znajduje się również naturalnie w soku żołądkowym człowieka, a jej rolą jest poprawa wchłaniania niektórych witamin i składników mineralnych. Oprócz tego wspiera funkcje regeneracyjne wątroby, a także zmniejsza ilość homocysteiny, której nadmiar związany jest z podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym. Botwina to także źródło azotanów o korzystnym wpływie na układ krążenia.
Kalarepa
Spożywana na surowo stanowi świetną przekąskę, ale można również zrobić z niej niskokaloryczną zupę lub upiec w piekarniku z innymi warzywami. Zawiera sporo witaminy C, która wpływa korzystnie na odporność i regenerację tkanek, a obecny w niej potas pomaga w utrzymaniu równowagi wodnej organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników antyoksydacyjnych takich jak antocyjany, izotiocyjaniany i glukozynolany chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i chorobami metabolicznymi.