
Jagodowe muffinki z kruszonką
0 comments
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oleju
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie:
Roztrzep jajka z maślanką i olejem, dosyp przesianej z proszkiem i sodą mąki. Wymieszaj delikatnie i dodaj część jagód do środka ciasta. Nałóż ciast do foremek, na wierzch każdej muffinki ułóż kilka jagód i posyp kruszonką. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Ciekawostka!
Jagody można stosować przy problemach trawiennych, zatruciach pokarmowych czy w razie bólu brzucha. Poza tym jagody zawierają witaminę C i… są po prostu pyszne!