jagodowe muffinki z kruszonką

Jagodowe muffinki z kruszonką

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

Roztrzep jajka z maślanką i olejem, dosyp przesianej z proszkiem i sodą mąki. Wymieszaj delikatnie i dodaj część jagód do środka ciasta. Nałóż ciast do foremek, na wierzch każdej muffinki ułóż kilka jagód i posyp kruszonką. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Ciekawostka!

Jagody można stosować przy problemach trawiennych, zatruciach pokarmowych czy w razie bólu brzucha. Poza tym jagody zawierają witaminę C i… są po prostu pyszne!

Skomentuj