Hummus
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub puszka konserwowej)
- 5 łyżek sezamu (lub 1-3 łyżki pasty sezamowej tahini)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- mielona słodka papryka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Porada: sezam nie może się przypalić, bo hummus będzie gorzki. Nasiona przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 2 łyżki oliwy i zblendować na gładką masę. Do uzyskanej (lub gotowej) pasty dodać sok z cytryny, obrany i posiekany ząbek czosnku oraz kmin rzymski. Ciągle blendując stopniowo dodawać ciecierzycę (razem z wodą z puszki). Jeśli masa jest za gęsta, powoli dodajemy trochę zimnej, przegotowanej wody. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec hummus dekorujemy posypujemy papryką i dekorujemy listkami pietruszki.
Ciekawostka!
Hummus to doskonała przekąska dla osób na diecie. Zawiera dużo białka, błonnika i składniki mineralnych. Nasiona sezamu są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zgubić zbędne kilogramy. Bogactwo białka sprawia, że przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom glukozy we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Hummus doskonale sprawdza się jako dip do warzyw w słupki oraz alternatywa dla „smarowideł” do pieczywa.