ciasto z truskawką

Ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 100g mąki żytniej razowej
  • 110g mąki orkiszowej jasnej
  • 75g ksylitolu
  • 100ml oleju
  • 250ml „mleka” ryżowo-migdałowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g truskawek
  • 10g zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. W oddzielnym pojemniku wymieszać olej i „mleko”. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać nieco więcej „mleka”. Po uzyskaniu gładkiej masy, wylać ją do formy (około 24x24cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Osuszone truskawki powtykać w niedużych odstępach w całe ciasto – zwykle wystarcza około 15-20 sztuk. Porada: nie dodawaj do ciasta za dużo truskawek, ponieważ może powstać zakalec. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu ciasta, w miejsca z upieczonymi już truskawkami można ułożyć świeże owoców, co wzmocni smak wypieku.

Ciekawostka!

Truskawki posiadają więcej witaminy C niż cytryny, a zawarta w nich witamina PP reguluje poziom tlenu we krwi. Poza witaminami, zawierają wapń i fosfor i żelazo, a także mnóstwo soli organicznych, które poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na florę bakteryjną.

Skomentuj