Dieta na lśniące włosy i mocne paznokcie

Czy wiesz, że niektóre produkty spożywcze mogą poprawiać wygląd włosów i paznokci? Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta to najlepszy sposób na dobre samopoczucie, szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd. Dowiedz się, co należy spożywać, by poprawić stan włosów i zahamować ich wypadanie.

Skuteczna dieta na zdrowe włosy i mocne paznokcie

Najlepszą wizytówką zdrowia są lśniące włosy, gładkie paznokcie oraz promienna cera. Istnieje wiele przyczyn wypadania włosów, a jedną z nich są niedobory żywieniowe.

Wypadające włosy, łamiące się paznokcie czy ziemista cera to oznaki, że organizmowi brakuje minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowy wygląd. To właśnie spożywanie odpowiednich produktów spożywczych, może zapewnić Ci piękny wygląd.

Codzienna zdrowa dieta powinna zawierać produkty bogate w białko, niezastąpione w procesie produkcji i odnowy komórkowej, a szczególnie bezcenne aminokwasy siarkowe. Są niezbędne, aby podstawowa struktura włosów, keratyna, miała odpowiednią sprężystość, a paznokcie elastyczność i wytrzymałość.  

W diecie nie może więc zabraknąć ryb (szczególnie tłustych ryb morskich), chudego mięsa, w tym także czerwonego (1x w tygodniu) oraz drobiu. Jedz też jaja, sery, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki, płatki owsiane, zarodki i otręby pszenne.

Niezbędne w codziennej diecie są warzywa i owoce, skarbnica witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Pamiętaj, że poprzez zmiany w ich wyglądzie, Twój organizm sygnalizuje deficyty określonych składników. Jeżeli w organizmie ich brakuje, włosy stają się cienkie i łamliwe. Pozbawione pełnowartościowego budulca, przerzedzają się i przedwcześnie wypadają.

Nawet jeśli stawiasz na redukcję, to odpowiednio zbilansowana pod względem makro- i mikro- składników dieta odchudzająca utrzyma prawidłową kondycję włosów i paznokci niczym najcenniejszy naturalny kosmetyk działający na organizm od środka. Na ich kondycję mają również wpływ kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki nazywane minerałami piękna.

Minerały piękna w zdrowej diecie

Biotyna / witamina H

Znana także jako witamina B7, bierze udział w syntezie cukrów, białek i lipidów oraz hamuje nadmierną aktywność gruczołów łojowych, wpływa na prawidłowy stan skóry i prawdopodobnie zapobiega nadmiernej utracie włosów i ich łamliwości, wzmacnia też osłabione paznokcie.

W Twojej diecie na mocne i gęste włosy nie może zabraknąć jaj, mleka, pomidorów, szpinaku, buraków, marchwi, fasoli, kalafiora, soi, soczewicy, orzeszków ziemnych, łososia, sardynek, nasion słonecznika, bananów, drożdży, mąki pszennej razowej, ciemnego ryżu.

Witamina A

Ta „witamina wzrostu skóry” (obecna w kosmetykach pod nazwą retinol) utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry, zapobiegając nadmiernemu rogowacenie naskórka (najczęstsza przyczyna trądziku), reguluje intensywność wydzielania sebum oraz pobudza wydzielanie kolagenu i elastyny nadając skórze sprężystość. Jej niedobór prowadzi do osłabienia kondycji włosów i rogowacenia skóry głowy.

Dzięki witaminie A włosy błyszczą, nie rozwarstwiają się i nie są łamliwe. Witamina A przyczynia się też do poprawy zdrowia oczu i układu odpornościowego. Najlepszym jej źródłem są podroby, tłuste ryby, masło, mleko i nabiał, żółtko jaja i żółte sery dojrzewające.

Wymienione produkty dostarczają pełnowartościowego białka, które jest źródłem aminokwasów. To właśnie one odpowiadają za poprawne funkcjonowanie wielu procesów w organizmie, a ich niedobór może prowadzić do szybszego wypadania włosów.

Warzywa bogate w prowitaminę A (karotenoidy) to marchew, szpinak, czerwona papryka, sałata, słodkie ziemniaki, dynia. Z owoców najcenniejsze pod tym względem są morele, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, mango.

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NKT), w tym kwasy omega-3

Wspomagają funkcjonowanie płaszcza hydrolipidowego, dzięki któremu skóra jest odpowiednio nawilżona, elastyczna i sprężysta.

Koniecznie pamiętaj o codziennym wprowadzaniu do diety produktów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci np. oleju rzepakowego lub lnianiego. Warto także dodać siemię lniane, orzechy, czy ryby.

Trzy aktywne składniki kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas alfa-linolenowy, kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy) to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i jednocześnie ważne składniki warstwy rogowej.

To najbardziej zewnętrzna warstwa naskórka, zawierająca keratynę i posiadająca zdolność zatrzymywania wody w tkankach, co z kolei pomaga zachować młody i zdrowy wygląd. Niedobór NKT w codziennej diecie może powodować zbyt suchą skórę oraz rozdwajanie i łamliwość paznokci.

Wpisz na stałe do swojego menu tłuste ryby morskie (np. makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki), a także orzechy włoskie, nasiona dyni czy słonecznika i olej lniany do skrapiania sałatek.

Cynk

Jest składnikiem wielu enzymów regulujących zdolność organizmu do wytwarzania nowych białek, które stają się podstawą m.in. zdrowych włosów i paznokci. Łysienie plackowate lub nadmierne wypadanie włosów mogą być oznakami obniżonego poziomu cynku w organizmie.

Ponadto przyśpiesza gojenie się ran i zwiększa odporność na zakażenia. Produkty bogate w cynk, które powinny wchodzić w skład zdrowych dietetycznych posiłków to kasza gryczana, płatki owsiane, migdały, pestki dyni, ser ementaler, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, fasolka szparagowa, chuda wołowina, soja, zarodki pszenne, kakao, szpinak, a dla prawdziwych koneserów wyjątkowo bogate w cynk ostrygi lub homar.

Witamina E

Nazywana witaminą młodości z uwagi hamowanie procesów starzenia się organizmu. Uważana za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, zdolna do zwalczania wolnych rodników, chroniąca organizm m.in. przed nowotworami i chorobami układu krążenia oraz posiadająca silne właściwości regenerujące i odżywcze dla skóry.

Produkty bogate w witaminę E to między innymi tłuszcze roślinne, a także pestki dyni i słonecznika, orzechy, migdały, papryka, czarne jagody i suszone morele. Znajdziemy ją także w zielonych warzywach, takich jak natka pietruszki czy szpinak.

Krzem

Korzystnie wpływa na ogólną kondycję włosów, skóry i paznokci. Pękające paznokcie są objawem niedoboru krzemu. Minerał ten występuje w grubych kaszach, otrębach, płatkach owsianych, czosnku, szczypiorku, rzodkiewce, kapuście, mleczku pszczelim, wodach leczniczych, a także w ziołach (skrzyp polny oraz pokrzywa, podbiał, rdest ptasi).

Woda

Woda reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie i wspomaga naturalne procesy detoksykacji organizmu. Dzięki temu nic nie blokuje działania składników mineralnych, witamin i innych cennych składników odżywczych. To nieodzowny składnik każdej zdrowej diety, ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu i poprawiający jędrność skóry.

Spełniająca swoje zadanie pod jednym warunkiem – musisz jej wypijać co najmniej 1,5-2 litry dziennie, może być z dodatkiem świeżej cytryny, mięty, imbiru lub kurkumy, ale bez cukru. Jej niedobór prowadzi do łamliwych, wypadających włosów i rozwarstwiających się paznokci.

Skomentuj