Co pić, aby być zdrowym i szczupłym?
Właściwe nawodnienie organizmu to jeden z najważniejszych warunków utrzymania zdrowia. Niedobór wody w diecie może być przyczyną gorszego samopoczucia, problemów jelitowych czy trudności z odchudzaniem. Zalecana ilość płynów, która powinna być przyjmowana każdego dnia zarówno z napojami, jak i posiłkami stałymi, to ok. 2 l dla kobiet i ok. 2,5 l dla mężczyzn. Produkty spożywcze pokrywają zwykle tylko ok. 20% tego zapotrzebowania. Jakie napoje są więc najodpowiedniejszym uzupełnieniem zdrowej diety?
Woda
Nie dostarcza ona żadnych kalorii, więc możesz po nią sięgać zawsze i wszędzie. Odpowiednia zawartość wody w diecie pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć oraz zapewnia prawidłowe trawienie (woda jest głównym składnikiem śliny i soków trawiennych). Popijanie między posiłkami pomaga utrzymać w ryzach apetyt, a wypicie szklanki wody przed posiłkiem sprawi, że zjesz mniejszą porcję, co również przyczyni się do spadku wagi. Woda jest najodpowiedniejszym płynem zapewniającym prawidłowe usuwanie produktów przemiany materii z organizmu. Na co dzień dobrze jest wybierać wody o zawartości minerałów w zakresie 500-1500 mg/l – średniozmineralizowane (przeciętna zdrowa osoba o umiarkowanej aktywności). Jeśli mamy wysoką aktywność fizyczną lub jest gorąco i mocno się pocimy, lepsza będzie woda wysokozmineralizowana (powyżej 1500 mg/l). Przy szczególnych potrzebach (np. niedobór konkretnego składnika mineralnego) zwracaj uwagę na dokładny skład podany na etykiecie, ponieważ nie zawsze woda „wysokozmineralizowana” będzie miała wysoką zawartość składnika, którego potrzebujesz.
Soki warzywne i owocowe
Naturalne soki warzywne zawierają minimalną ilość kalorii oraz bogactwo witamin i składników mineralnych. To świetny sposób, aby zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie. Na co należy zwrócić uwagę? Sok, który kupujesz nie powinien zawierać dodatku cukru i konserwantów, a najlepiej również soli. Warto też pamiętać, że spożywanie soku marchwiowego lub soku z buraka może nie być korzystne w przypadku osób z cukrzycą czy insulinoopornością. A co z sokami owocowymi? Pomimo tego, że niewątpliwie są one bardzo zdrowe (jeśli nie zawierają dodatku cukru i sztucznych substancji), to zaleca się ograniczenie ich ilości do 1 szklanki dziennie. Mała ilość błonnika pokarmowego w soku owocowym powoduje, że zawarty w nim cukier szybko wchłania się do krwi, powodując gwałtowny wzrost poziomu glukozy. Jeśli musisz przestrzegać diety o niskim indeksie glikemicznym, soki owocowe nie są dla Ciebie.
Herbata
Wyniki badań naukowych jednoznacznie wskazują na dobroczynne właściwości zielonej herbaty, zwłaszcza zawartych w niej składników antyoksydacyjnych. Szczególnie dobrze przebadany pod tym względem jest zawarty w zielonej herbacie związek polifenolowy – gallusan epigallokatechiny. Ma on udowodnione działanie regulujące poziom glukozy we krwi, co może wpływać na lepsze wyniki odchudzania. Dodatkowo zwiększa ochronę przed nowotworami oraz chorobami związanymi z powstawaniem stanu zapalnego w organizmie. Pamiętaj, że aby zielona herbata zachowała najwięcej swoich zdrowotnych właściwości, nie powinno się zalewać jej wrzątkiem, ale wodą o temperaturze ok. 80oC. Najbardziej wartościowe będą oczywiście całe liście, kupione w dobrym sklepie zielarskim. Torebki z supermarketu raczej nie będą spełniać swojej roli. Warto zwrócić również uwagę na herbatę czerwoną – Pu-erh – o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Regularne jej picie pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowych stężeń lipidów we krwi i obniża ciśnienie. Posiada udowodnione działanie redukujące powstawanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga trawienie.
Napary ziołowe
Oprócz tradycyjnych herbat, można popijać różnego rodzaju herbatki ziołowe o właściwościach prozdrowotnych. Rumianek działa uspokajająco i rozluźniająco, a pity przed położeniem się do łóżka ułatwia zasypianie. Melisa wycisza i pomaga zachować jasność umysłu. Napar z mięty usprawnia trawienie, zwłaszcza tłustych posiłków, oraz działa rozkurczowo na ściany przewodu pokarmowego. Herbatka z hibiskusa ma m.in. właściwości obniżające ciśnienie krwi i zmniejszające ryzyko miażdżycy. Warto poznać właściwości poszczególnych roślin, ponieważ z dużą skutecznością mogą wspomagać walkę z różnymi dolegliwościami oraz uzupełniać leczenie farmakologiczne. Równocześnie jednak z niektórymi preparatami mogą wchodzić w niekorzystne interakcje, dlatego należy uważnie czytać ulotki swoich leków i porozmawiać z lekarzem przed włączeniem ziół do codziennej diety. Przeczytaj też, czy w zdrowej diecie jest miejsce na alkohol.