5 świątecznych superfoods

Superfoods to żywność o wyjątkowych właściwościach, która wywiera szczególnie korzystny wpływ na organizm. Superfoods są źródłem składników pokarmowych o udowodnionym silnym działaniu prozdrowotnym. W małej objętości zawierają dużą ilość witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego czy innych substancji biologicznie czynnych, równocześnie są stosunkowo niskokaloryczne (z pewnymi wyjątkami). Te niezwykłe produkty możesz włączać do diety, kiedy tylko chcesz – także podczas Świąt możesz zadbać o to, aby uroczysty posiłek był nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Oto 5 świątecznych superproduktów, które Ci to ułatwią.

Cynamon

Zapach cynamonu i innych przypraw korzennych to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów grudniowych świąt. Można go używać zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Od wieków znane są jego zdrowotne właściwości. Cynamon jest idealną przyprawą do stosowania w sezonie infekcji, ponieważ posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Kolejna właściwość cynamonu bezpośrednio wspierająca odporność to korzystny wpływ na rozwój prozdrowotnej flory jelitowej (w jelitach znajduje się „centrum dowodzenia” układu immunologicznego). Dodatek cynamonu do potraw może także poprawiać kontrolę glikemii, co jest szczególnie istotne dla osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Orzechy

Orzechy stanowią przekąskę, która powinna pojawiać się w zdrowej diecie na co dzień, ale wiele świątecznych potraw także nie może się bez nich obyć. Są przede wszystkim dodatkiem do ciast i tradycyjnej kutii, ale pojawiają się także w niespodziewanych daniach, np. w towarzystwie śledzia z rodzynkami. Orzechy są wysokokaloryczne, ale można im to wybaczyć, ponieważ nawet ich niewielka porcja to solidna dawka składników odżywczych. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe to zdecydowanie te „dobre tłuszcze”. Warto także wspomnieć, że dodatek orzechów do dań na słodko nieco obniża ich indeks glikemiczny, przez co zmniejsza się ryzyko wahań stężenia glukozy. Orzechy to także doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, żelazo czy potas.

Barszcz czerwony

To niepozorne świąteczne danie, od którego tradycyjnie zaczynamy kolację wigilijną, zasługuje na szczególną uwagę. Podstawą barszczu czerwonego są oczywiście buraki i to właśnie one charakteryzują się niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Dzięki zawartości azotanów buraki stymulują produkcję tlenku azotu w naszym organizmie, a ten bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie buraków wpływa także korzystnie na pracę serca i innych mięśni oraz podnosi wydolność organizmu. Zawarty w burakach kwas alfa liponowy posiada działanie obniżające stężenie glukozy we krwi oraz zwiększające wrażliwość na insulinę. Burak to także świetne źródło potasu, którego niedobór wiąże się np. z uczuciem zmęczenia i problemami trawiennymi.

Kompot z suszu

Pomimo tego, że jest to danie na słodko, warto wspomnieć o jego zdrowotnych właściwościach. Bez wątpienia napój ten to nie są puste kalorie, więc bez większych wyrzutów sumienia możemy po niego sięgnąć podczas Wigilii i potraktować jak zdrowy deser. Śliwki to znany naturalny środek na zaparcia, natomiast morele zawierają bogactwo antyoksydantów (szczególnie beta-karotenu) oraz chronią serce. W gruszkach znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego, witamina C, miedź i witamina K. Rodzynki stanowią dobre źródło potasu i obniżają stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Cytryna pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu (pomimo kwaśnego smaku, ma alkalizujące właściwości!).

Ryby

Ryb nie trzeba przedstawiać – to, że ich obecność w diecie jest korzystna, wiemy nie od dziś. Ryby królują zwłaszcza w Wigilię, zawsze jednak pamiętaj, że ich zdrowotne właściwości zależą od tego, w jaki sposób są przygotowane. Postaw więc na obróbkę termiczną, czyli pieczenie z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub gotowanie (jak w przypadku karpia w galarecie czy ryby faszerowanej). Do przygotowania sałatki śledziowej czy śledzia pod pierzynką możesz użyć jogurtu naturalnego lub greckiego zamiast majonezu. W rybie po grecku warto zrezygnować z panierki (jeśli masz w zwyczaju przyrządzać ją w ten sposób). Ryby to bogactwo dobrego tłuszczu oraz białka – nie zapominaj o nich także na co dzień.

Skomentuj