5 przepisów na pyszne potrawy świąteczne w wersji fit


Niezależnie od tego czy jesteś na diecie od kilku miesięcy czy od kilku dni, gdy nadchodzi grudzień w głowie pojawia się jedno pytanie: “A co ze Świętami?” Przede wszystkim nie panikuj. Święta to tylko kilka dni, więc jeśli na co dzień odżywiasz się bez zastrzeżeń nic się nie stanie, jeśli w tym czasie po prostu pozwolisz sobie na trochę luzu. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne potrawy przygotować w zdrowszych wersjach. Oto kilka przepisów, dzięki którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia. A jeśli jednak zaszalejesz, po świętach zawsze możesz zamówić catering dietetyczny, który zapewni ci zdrowe posiłki i pozwoli wrócić na właściwe tory żywieniowe.

Karp pieczony w ziołach

Składniki:

700 g karpia2 łyżki bazylii

2 łyżki tymianku

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zioła, czosnek, oliwę, sok z cytryny i pozostałe przyprawy zmiksować w blenderze. Powstałą marynatą obłożyć ze wszystkich stron rybę. Całość przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie karpia ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

Śledzie pod jogurtową pierzynką

Składniki:

8 filetów śledziowych

300 g jogurtu naturalnego

1/2 cebuli

2 ogórki kiszone

½ dużego jabłka lub 1 małe

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie włożyć na godzinę do wody, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie pokroić w kawałki i ułożyć na dużym półmisku. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem. Jogurtową pierzynkę wyłożyć na wcześniej przygotowane śledzie. 

Fit ryba po grecku

Składniki:

500 g chudej ryby, np. dorsza

3 marchewki

1 pietruszka

1 cebula 

1 kawałek pora

kawałek selera

40 g koncentratu pomidorowego 

2 szklanki bulionu warzywnego

3 sztuki ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety rybne oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć na patelnię, wlać szklankę bulionu i gotować pod przykryciem. Cebulę i pora drobno posiekać, wrzucić na patelnię, podlać odrobiną wody i chwilę dusić, cały czas mieszając. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać na patelnię z cebulą i porem. Wlać 1 szklankę bulionu, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec rybę wyłożyć na duży półmisek i przykryć ugotowanymi warzywami. Po ostudzeniu umieścić w lodówce. 

Sernik na jogurcie

Składniki – spód:

2 szklanki mąki migdałowej

¼ łyżeczki soli

woda

Składniki – masa sernikowa:

700 g zmielonego na gładko twarogu lub gotowego twarogu sernikowego

2 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki miodu

¼ szklanki mąki migdałowej

Sposób przygotowania – spód:

Do mąki migdałowej z dodatkiem szczypty soli dodać wodę w takiej ilości, aby masa była lepka. Wyłożyć na spód okrągłej formy do pieczenia równomiernie dociskając.

Sposób przygotowania – masa sernikowa:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Ser zmielić 3-krotnie (pominąć ten krok, jeśli używasz twarogu sernikowego) i jeśli potrzeba, odczekać, aż będzie miał temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zmieszać w blenderze na gładką masę (uważać, aby jej nie przegrzać). Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Formę umieścić na średnim poziomie piekarnika, a poniżej wstawić żaroodporną miseczkę  z wodą. Piec 30-40 min bez otwierania piekarnika. Po wyłączeniu pozostawić sernik w piekarniku jeszcze ok. 5 min. Wyjąć (może wyglądać jak niedopieczony) formę i studzić na blacie ok. 20 min., a następnie wstawić do lodówki na całą noc – wówczas stwardnieje. 

Zdrowe pierniczki

Składniki:

165 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

¾ łyżeczki skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1 ½ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

⅛ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki soli

2 łyżki stopionego i przestudzonego oleju kokosowego

1 duże jajko w temperaturze pokojowej

1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ szklanki miodu

Mleko – kilka łyżek opcjonalnie

Sposób przygotowania:

W misce zmieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól. W osobnej misce wymieszać olej, jajko, ekstrakt waniliowy i miód. Dodać suche składniki, mieszając do momentu połączenia. Gdyby ciasto było za suche można dodać odrobinę mleka. Z ciasta uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm, przykryć folią i schładzać w lodówce ok. 1h.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka za pomocą foremek. Pierniczki umieścić na blaszce i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu przez ok. 5 minut studzić na blaszce, a następnie na ruszcie.

Skomentuj