jak usmażyć rybę

Jak usmażyć rybę na patelni, by była zdrowa?

R

yby powinniśmy jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wartości odżywcze ryb są nie do przecenienia – świetnie wpływają na nasze zdrowie, oczywiście o ile wybierzemy dobre gatunki ryb. Jak usmażyć rybę? Jakie są najlepsze sposoby na przygotowanie ryby?

 

Mrożona ryba – przygotowanie

Zamrożoną rybę układamy np. na durszlaku i odmrażamy. Może potrwać to nawet kilka godzin, dlatego jeśli planujemy rybę na obiad, zamrożony kawałek ryby warto wyciągnąć już rano lub odmrozić nocą w lodówce. Odmrożone filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie panierka nie będzie trzymała się mięsa po usmażeniu. Rybę przyprawiamy, panierujemy: najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Uwaga – olej musi być naprawdę gorący, by ryba nie nasiąkała nim. Rybę należy smażyć bez przykrycia – panierka będzie wówczas chrupiąca.

Jak usmażyć rybę?

Rybę smażymy kilka minut. Dużo zależy od grubości filetu. Nie ma jednego, uniwersalnego czasu smażenia. Mięso nie może być surowe. Po kilku razach dojdziesz do wprawy i na oko poznasz, że ryba jest gotowa. Usmażoną rybę można skropić sokiem z cytryny i podać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Po wystudzeniu ryby możemy przechowywać w lodówce przez 2 dni.

  

Ryba w cieście naleśnikowym

Dobrym pomysłem na smażenie ryby mrożonej jest przygotowanie ciasta naleśnikowego. Jak je wykonać? Do ciasta potrzebujesz składników jak na naleśniki. Potrzebne jest zatem mleko, jaja, mąka oraz odrobina soli. Składniki miksujemy, by otrzymać dość gęsty płyn – bardziej gęsty niż typowa mieszanka naleśnikowa. Rozmrożone filety przyprawiamy (może być sól i pieprz lub specjalna mieszanka do ryby)  i zanurzamy w cieście, a następnie układamy na mocno rozgrzanym oleju. Filety mogą wręcz pływać w oleju – smażenie na głębokim tłuszczu gwarantuje ich chrupkość i wbrew pozorom nie sprawi, że ciasto nasiąknie olejem. Ryba smażona w ten sposób jest szczególnie lubiana przez dzieci i świetnie smakuje z surówką colesław.

  

Skomentuj