Jak długo gotować bób?
Sezon na bób rozpoczyna się w czerwcu i trwa do sierpnia. Warto korzystać z tego czasu i nie tylko regularnie przygotowywać bób, ale również zamrozić zapas na zimę. Jakie są właściwości bobu, jak długo gotować bób i jak go podawać? Odpowiedzi w artykule!
Właściwości bobu
Bób, jak większość roślin strączkowych, ma wiele cennych składników. Jednocześnie nie jest zbyt kaloryczny, dlatego mogą po niego sięgać osoby na diecie. W bobie znajdziemy dużo błonnika i białka, natomiast nie znajdziemy w nim wiele tłuszczu. Zawartość białka w bobie jest bardzo wysoka, dlatego jest to idealna przekąska dla wegetarian czy osób unikających mięsa. Duża zawartość błonnika i białka sprawia, że bób jest bardzo sycący. Bób reguluje również poziom glukozy we krwi. Jakie jeszcze witaminy kryją się w bobie? Znajdziemy w nim żelazo, magnez, miedź.
Gotowanie bobu
W sklepie wybierz bób bez brązowych plam, najlepiej nie zduszony w zamkniętej, plastikowej torebce. Zapach powinien być neutralny, a barwa – jasna. Taki bób gotuje się krótko i jest najlepszy w smaku. Bób opłucz zimną wodą i wrzuć do wrzątku. Młody bób można gotować zaledwie kilka minut. By przekonać się, czy jest gotowy, wyjmij jeden z wody i spróbuj. Miękki bób nadaje się do jedzenia, twardy potrzebuje więcej czasu w wodzie. Pilnuj czasu gotowania, by nie rozgotować bobu. Ile czasu gotować bób? Starszy bób potrzebuje dłuższego czasu gotowania – nawet kilkadziesiąt minut. Dlatego nie ma jednego, uniwersalnego sposobu gotowania bobu. Co kilka minut należy sprawdzać, w jakim stanie jest nasz bób. Aby bób nie wzdymał, należy dodać do gotowania koper włoski lub kminek. W żadnym wypadku nie popijaj bobu zimną wodą gazowaną czy słodkimi napojami – najlepsza będzie zwykła, czarna herbata.
Przechowywanie bobu
Bób możesz przechowywać kilka dni, najlepiej w papierowym lub plastikowym, odkrytym pudełku. Nie przechowuj bobu w zamkniętej torebce. W sezonie warto mrozić bób – kupowany zimą w sklepach jest dużo droższy. Mrozić możesz w torebkach przeznaczonych do tego celu.