Zupa marchewkowa
0 comments
Składniki:
- 5 marchewek
- chili
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 l wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Obrać marchewkę, pokroić na kawałki, chili pociąć na plasterki. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać czosnek, chili i marchewkę i poddusić. Dolać wywar warzywny i gotować przez ok.20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wszystko dokładnie zmiksować. Smacznego!
Ciekawostka!
Marchewka to skarbnica beta-karotenu, który ma pozytywny wpływ na wzrok i wspiera profilaktykę zaćmy. Dzięki zawartości flawonoidów ma również działanie przeciwstarzeniowe. Odpowiednio przechowywane nie będą nabierały gorzkiego smaku – wystarczy trzymać je z dala od gruszek, jabłek i pomidorów.