zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 5 marchewek
  • chili
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l wywaru warzywnego

Przygotowanie:

Obrać marchewkę, pokroić na kawałki, chili pociąć na plasterki. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać czosnek, chili i marchewkę i poddusić. Dolać wywar warzywny i gotować przez ok.20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wszystko dokładnie zmiksować. Smacznego!

Ciekawostka!

Marchewka to skarbnica beta-karotenu, który ma pozytywny wpływ na wzrok i wspiera profilaktykę zaćmy. Dzięki zawartości flawonoidów ma również działanie przeciwstarzeniowe. Odpowiednio przechowywane nie będą nabierały gorzkiego smaku – wystarczy trzymać je z dala od gruszek, jabłek i pomidorów.

Skomentuj