Pieczona ryba z cytryną i ziołami
0 comments
Składniki:
- 1 kg ryby
- garść majeranku
- natka pietruszki
- koperek
- cytryna
- sałata
- 2 sztuki awokado
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy
- sól
Przygotowanie:
Natrzeć rybę przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rybę piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Obrać awokado i pół cytryny. Na talerzu ułożyć sałatę, rybę, plasterki awokado oraz cytrynę. Smacznego!
Ciekawostka!
Awokado zawiera kwas oleinowy, który reguluje poziom cholesterolu, dzięki czemu awokado wspiera pracę serca. Ponadto ma wpływ także na nasze wygląd – wzmacnia włosy, wygładza skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Co ciekawe, wysuszona i zmielona pestka awokado również nadaje się do jedzenia! Można ją dodać na przykład do jogurtu.