Zapiekanka ziemniaczana z brokułem
Składniki:
- ziemniakami 6 szt.
- czerwona cebula 2 szt.
- brokuł 1 szt.
- listki bazylii
- parmezan
- mleko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokój w cząstki. Ugotuj. Brokuły podziel na różyczki i podgotuj na parze przez ok. 3 minuty. Cebulę zeszklij na maśle z olejem. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku podgrzej mleko. W drugim garnku roztop łyżkę masła i dodaj 3 łyżki mąki – wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj ciepłe mleko i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do piekarnika rozgarzanego do 200 stopni wstaw posmarowane masłem naczynie żaroodporne z warstwą ziemniaków, brokułów, cebuli i beszamelu. Zapiekaj przez 30 minut, pod koniec dodaj ser i poczekaj, aż się rozpuści.
Ciekawostka!
Czy wiesz, że brokuły wykazują właściwości antynowotworowe? Wszystko dzięki sulforafanowi, który hamuje wzrost komórek rakowych.