Jak przyrządzać tradycyjne potrawy świąteczne w zdrowej odsłonie?


Tradycyjne potrawy to ważny element świąt. Choć nie zawsze służą osobom na diecie, to można przyrządzić je tak, by były łatwiej strawne, mniej kaloryczne i zdrowsze. Oto dietetyczne jedzenie na święta.

Jak przyrządzać tradycyjne polskie potrawy świąteczne, aby były zdrowe?

Ponoć polska kuchnia jest jak pierogi – czyli na początku niby nic szczególnego, ale kiedy raz spróbujesz, nie możesz przestać jeść. Niestety nasze świąteczne potrawy są często kaloryczne i ciężkostrawne. Można je jednak nieco zmodyfikować, aby były to posiłki dietetyczne, lekkie i zdrowe, nie tracąc przy tym nic ze smaku. Sprawdź też, na czym polegają podstawowe zasady zdrowego odżywiania.

Polskie święta w zdrowej odsłonie

  • Pierogi. Jedną z najpopularniejszych polskich potraw świątecznych są pierogi podawane na Wigilię z kapustą i grzybami. Nie jest to dietetyczne jedzenie, ale wiele osób czeka cały rok, żeby wreszcie najeść się do woli tą tradycyjną potrawą. Jednak połączenie smażonej kapusty kiszonej z podsmażaną cebulą i grzybami jest ciężkostrawne. Tutaj receptą jest umiar – trzy czy cztery pierogi nie zaszkodzą, osiem czy dziesięć niemal na pewno tak. Ale możesz przyrządzić je z kapustą duszoną na chudym bulionie, pominąć cebulę, zredukować ilość grzybów, po czym krótko gotować, wykluczając smażenie lub obsmażanie  – smak świąt zostanie, ale zmniejszysz kaloryczność i łatwiej będzie takie pierogi strawić. Świetnym pomysłem jest też dodanie do kapuścianego farszu ziół ułatwiających trawienie, takich jak kminek, majeranek, koper, bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek. Tak przyrządzone pierogi będą niepowtarzalne w smaku, a spożyte z umiarem będą miłym wspomnieniem, mimo iż w swojej tradycyjnej formie nie są zaliczane do potraw lekkostrawnych.     
  • Zupy świąteczne. Na święta tradycyjnie jemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. Polskie zupy są bardzo sycące, jednym talerzem można się najeść na długo. W zestawieniu z szeregiem kalorycznych dań świątecznych, stają się jednak „ciężkie” dla wątroby. Przepis na prawdziwą polską zupę z buraków lub grzybów czy też barszcz biały można jednak zmodyfikować, aby stanowiły część zdrowej diety niskokalorycznej. Gotując bulion na zupę świąteczną zadbaj, żeby był nietłusty. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie zupy na bulionie warzywnym. Postny barszcz czerwony na naturalnym zakwasie to wartościowa i niskokaloryczna potrawa. Pomiń kluski i ziemniaki w zupach i nie zabielaj ich lub zastąp śmietanę jogurtem naturalnym.
  • Świąteczne obiady. Bigos świąteczny to dla obcokrajowców jedno z najbardziej „zaskakujących” dań. Potrawa przyrządzana jest z kapusty kiszonej, boczku, kiełbasy i mięsa, z dodatkiem grzybów, przypraw i wina. Niektórzy dodają do bigosu wszystko, co można znaleźć w lodówce, jak resztki pieczeni, skrawki wędzonki, szynki, a nawet suszone śliwki. Bigos powinien być gotowany przez długie godziny, a jeszcze lepiej smakuje odgrzewany w ciągu kolejnych dni. W efekcie jest równie smaczny, co kaloryczny i ciężkostrawny, jednak nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Można jednak przyrządzić go nieco inaczej i cieszyć się korzyściami ze zdrowej diety. Może to być bigos wegetariański z grzybami, grochem lub cieciorką albo w wersji tradycyjnej, tyle że z chudym pieczonym lub duszonym mięsem z dodatkiem ziół oraz suszonych owoców (śliwki, żurawina, jabłka). Podobnie można potraktować takie dania, jak np. gołąbki. Zamiast farszu z mięsa, można wykorzystać ryż z warzywami lub bulgur z grzybami. Z kolei ryby i mięsa będą o wiele zdrowsze i mniej tuczące, jeśli upieczemy je na ruszcie lub w sosie własnym bez dodatku tłuszczu. Wybierajmy też chudy drób, np. pierś z indyka zamiast karkówki wieprzowej, gęsiny czy wołowiny.

Skomentuj