Superfoods

Superfood to naturalna żywność bogata w składniki odżywcze o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Często w tym kontekście słyszymy o takich produktach jak jagody goji, jagody acai, quinoa, algi morskie, nasiona chia czy spirulina. Wydają się one nieco egzotyczne, więc trudno się przekonać do ich stosowania. Ale może niektóre „zwyczajne” produkty używane na co dzień w naszych domach również zasługują na miano superżywności? A czy catering dietetyczny dostarczy Ci takich składników?

Orzechy

Orzechy są bogate w składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnym wpływie na zdrowie, zawierają także sporo białka, co jest istotne w diecie osób wykluczających produkty zwierzęce. Szczególną uwagę warto zwrócić na orzechy włoskie, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywają one istotną rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, m.in. poprzez regulację stężeń lipidów we krwi. To doskonała przekąska, pamiętaj jednak, że pomimo swoich korzystnych właściwości są one wysokokaloryczne, więc nie powinniśmy ich jeść bez ograniczeń, szczególnie na diecie odchudzającej.

Miód

Miód od wieków uznawany jest za naturalne lekarstwo. Ze względu na swoje właściwości bakterio-, grzybo- i wirusobójcze jego stosowanie polecane jest podczas infekcji, np. przeziębienia, zwłaszcza przebiegającego z kaszlem. Zawiera substancje antyoksydacyjne, takie jak flawonoidy i kwasy organiczne. Posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze oraz regulujące stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. To doskonała alternatywa dla cukru w domowych wypiekach, choć nie powinien być stosowany w nadmiarze. Nie jest też zalecany w diecie osób z cukrzycą czy insulinoopornością, które powinny ograniczyć obecność cukru w diecie do absolutnego minimum.

Żurawina

Ten niezwykle wartościowy owoc wykorzystywany jest w kuchni głównie w postaci suszonej. Może stanowić dodatek zarówno do deserów, takich jak ciasta i ciasteczka, jak i dań wytrawnych. Może być dodana do pasztetu i jako składnik farszu do mięsnych roladek. Pod postacią konfitury wspaniale nadaje się jako urozmaicenie pieczonego mięsa, któremu nada świątecznego charakteru. Żurawina ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne szczególnie skutecznie zapobiega zakażeniom układu moczowego – z czego jest najbardziej znana, ale także chorobom jamy ustnej, w tym próchnicy. Kupując suszoną żurawinę zwróć uwagę na to, czy nie zawiera w składzie cukru, miodu lub innej substancji słodzącej.

Mak

Nasiona maku charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, potasu i magnezu, dzięki czemu ich spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie kości oraz układu krążenia. W maku jest też mnóstwo błonnika pokarmowego. Ma on właściwości regulujące trawienie, a także zmniejsza wchłanianie spożytego wraz z nim tłuszczu. Dlatego makowca warto jeść nie tylko w czasie świąt! 

Nasiona roślin strączkowych

Zdecydowanie warto po nie sięgnąć, by urozmaicić swoją dietę, są bowiem doskonałym roślinnym źródłem białka. Brownie z fasoli? Pasztet z soczewicy? Kapusta gotowana z cieciorką? Czemu nie! Oprócz tego, że są pyszne, będą też – bardziej niż tłuste mięsa – łaskawe dla żołądka. Takie wegetariańskie wersje potraw zwykle zawierają też mniej kalorii, dzięki czemu będą świetną alternatywą dla osób, które chca się przestawić na dietetyczne jedzenie. Nasiona roślin strączkowych oprócz tego, że są bogatym źródłem składników mineralnych, błonnika pokarmowego i białka roślinnego, zawierają niewiele tłuszczu i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Tak naprawdę „superjedzenie” jest powszechne. Naturalne produkty bogate w składniki odżywcze takie jak owoce, warzywa, orzechy, ziarna, kasze, nieoczyszczone zboża, mleczne produkty fermentowane czy oleje roślinne znajdziemy w każdym sklepie. Jeśli nasza dieta będzie w nie obfitować, wcale nie będziemy potrzebować drogich, zagranicznych artykułów i suplementów diety. Każdy dobry catering dietetyczny bazuje na takich produktach!

Skomentuj