
5 prostych przepisów na zdrowe słodkości z letnich owoców
Piętrzące się na straganach truskawki, jagody i maliny oznaczają, że mamy pełnię lata. Można z nich wyczarować zdrowe desery i przekąski, które pomogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dostarczą mnóstwo witamin. Brzmi zachęcająco? Mamy dla Was kilka prostych i pysznych przepisów – to zdrowe odżywianie na (pół) słodko!
Malinowy deser chia
Składniki:
¾ szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (np. migdałowego)
½ szklanki malin + kilka sztuk do dekoracji
2 łyżki nasion chia
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Zmiksuj ze sobą maliny, mleko roślinne oraz ekstrakt waniliowy. Przelej do pucharków, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Schładzaj przynajmniej 2 godziny (pucharki dobrze jest czymś przykryć). Przed podaniem na wierzchu ułóż kilka świeżych malin.
„Panna cotta” z jogurtu greckiego z musem truskawkowym
Składniki:
330 g jogurtu greckiego (1 duże opakowanie)
3 listki żelatyny
½ laski wanilii
1 łyżeczka syropu z agawy
½ szklanki truskawek
Sposób przygotowania:
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5-7 minut. Dokładnie odciśnij dłonią, a następnie rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Połącz z łyżką jogurtu greckiego, wymieszaj tak, aby nie było grudek, a następnie całość połącz z resztą jogurtu. Dodaj ziarenka wanilii oraz syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę.
Truskawki zblenduj na mus. Do niskich szklanek nakładaj 1-2 łyżki jogurtu i łyżkę musu malinowego na przemian (ostatnią warstwą powinien być jogurt). Schładzaj w lodówce przez 4h.
Po stężeniu na wierzch możesz jeszcze dodać pokrojone w kosteczkę kiwi – jego kwaśny smak powoduje, że deser wydaje się słodszy niż w rzeczywistości. Pamiętaj tylko, że w obecności kiwi żelatyna nie tężeje, więc nie dodawaj go wcześniej.
Muffiny bananowo-jagodowe
Składniki:
225g bananów (rozgniecionych lub zmiksowanych)
1 jajko
125 ml wody
125 ml oleju roślinnego
250 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g jagód
Sposób przygotowania:
W misce zmiksuj banany, jajko, wodę i olej. Stopniowo dodawaj mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszaj uważając, aby nie powstawały grudki. Na koniec ostrożnie wmieszaj jagody. Nakładaj do foremek i piecz do zrumienienia (ok. 15 minut) w temperaturze 180oC. Z przepisu wychodzi ok. 18 sztuk.
Sorbet rbuzowo-kokosowy
Składniki:
5 szklanek arbuza pokrojonego w kostkę (nasiona wcześniej usunąć)
4 szklanki mleka kokosowego light
Sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
Połącz w kielichu blendera arbuza, mleko kokosowe, sok z limonki i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przelej uzyskaną masę do płaskiego naczynia (np. naczynia do zapiekania), przykryj folią i zostaw w zamrażarce na ok. 4h. Po tym czasie pokrój zamrożony mus w kostkę i ponownie zblenduj na gładką masę. Znów przelej do płaskiego naczynia i zamrażaj do konsystencji sorbetu. Aby deser był bardziej orzeźwiający do składników możesz dodać kilka listków świeżej mięty.
Owsiane ciasteczka z brzoskwiniami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki miodu
½ szklanki drobno pokrojonych brzoskwiń
1 duże jajko
2 łyżki stopionego masła
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
W misce połącz płatki owsiane, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu połącz masło z miodem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki, a następnie pokrojone brzoskwinie. Za pomocą łyżki nakładaj niewielkie porcje masy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu pozwól ciasteczkom wystygnąć przez ok. 15 minut.
Nie zjedz wszystkich od razu – rozsądna porcja to 2 ciastka! Pamiętaj, że nawet zdrowe słodycze jedzone w dużych ilościach mogą zniweczyć wysiłki związane z dietą odchudzającą.
Jeśli natomiast nie masz czasu i ochoty na gotowanie, pyszne zdrowe desery z letnich owoców znajdziesz w cateringu dietetycznym.