jak gotować kalafior

Jak ugotować kalafior?

Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się największym wyborem świeżych polskich warzyw i owoców. Wśród nas na pewno nie brakuje osób, które lubią smak kalafiora, ale pewnie wielu ma problem, jak długo gotować kalafior, aby zachował on wszystkie swoje walory smakowe, a jednocześnie nie mieć wrażenia, że je się go na surowo (choć to wcale nie jest niezdrowe!). Jeśli chcesz wiedzieć, jak ugotować kalafior w różyczkach lub w całości – dziś poznasz odpowiedź na oba te pytania.

Jak ugotować kalafior w różyczkach?

Najpierw obierz kalafior z liści i odetnij zbędne kawałki. Tak przygotowany opłucz dokładnie pod zimna wodą. Teraz podziel kwiatostan (tak, tak – kalafior to tak naprawdę kwiat, a nie warzywo!) na różyczki odcinając duże twarde części. Wybierz odpowiednio duży garnek, i zagotuj w nim wodę w ilości, która pozwoli zakryć wszystkie różyczki. Jeśli kalafior sam z siebie wydaje Ci się „nijaki”, do gotującej już wody możesz dodać 3 łyżeczki soli i łyżkę cukru na trzy litry wody. Teraz delikatnie – tak, aby się nie pochlapać – włóż do wrzącej wody różyczki kalafiora. Średniej wielkości kalafior gotuje się przez około 10 minut bez pokrywki. Już po 8-9 minutach możesz sprawdzić czy jest wystarczająco miękki, nakłuwając jedną z różyczek widelcem. Kiedy miękkość będzie Cię zadowalać, ostrożnie odlej wodę, a różyczki delikatnie ułóż na talerzu. Jeśli zamierzasz wykorzystać kalafior do sałatki, koniecznie wystudź go przed połączeniem z pozostałymi składnikami. Na ciepło kalafior najlepiej smakuje z bułką tartą uprażoną na maśle lub w postaci dodatku do obiadu.

Gotowanie kalafiora w całości

Gotowanie kalafiora w całości przebiega niemal tak samo, jak w poprzednim przypadku. Różnica polega na tym, że musisz dobrać odpowiednio szeroki i wysoki garnek do rozmiaru główki kalafiora, a podczas mycia prawdopodobnie będziesz potrzebować więcej wody, aby dokładnie płukać ewentualne zabrudzenia między poszczególnymi częściami. Średniej wielkości kalafior gotuje się bez pokrywki przez około 15 minut. Tak jak poprzednio – jego miękkość sprawdzaj widelcem, nakłuwając w części, które są najbardziej zbite.

Smacznego!

Skomentuj