Jak przekonać się do jedzenia ryb?

Polacy spożywają rocznie około 12 kg ryb, znacznie poniżej średniej w Unii Europejskiej. Specjaliści do spraw żywienia są zdania, że ryby powinny być częściej obecne na naszych stołach. Jak się przekonać do jedzenia zdrowych posiłków z udziałem ryb?

Ryby i ich wartości odżywcze

Ryby stanowią ważne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Elementem prawidłowej diety jest utrzymanie proporcji pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6 na poziomie 1:4. W przypadku większości Polaków proporcja ta nie jest zachowana, ale jedzenie ryb jest smaczną i zdrową metodą na poprawę tego stanu rzeczy. Mięso wielu gatunków ryb, szczególnie tłustych ryb morskich, jest również źródłem witaminy D, której organizm nie jest w stanie wytworzyć w wystarczających ilościach, kiedy nie wychodzisz z domu i nie wystawiasz się na działanie promieni słonecznych.

Ryby na zdrowie

Kwasy omega-3 przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Spożywanie ryb jest więc korzystne z punktu widzenia profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań przedstawia również korzystny wpływ spożywania ryb na wzrok. To szczególnie ważne w kontekście profilaktyki AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej. Udowodniono również, że jedzenie ryb dobrze wpływa na mózg i zapobiega demencji. Oprócz tego, zawarte w nim kwasy omega-3 chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Wspaniałe kulinarne inspiracje

Dania z ryb to nie tylko panierowane filety, śledzie w occie czy wędzona makrela. Zdecydowanie warto szukać ciekawych kulinarnych inspiracji, pochodzących z całego świata, takich jak np. wyśmienity łosoś w sosie teriyaki, wywodzący się z kuchni japońskiej, curry z rybą czy halibut z salsą mango. Ryby świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie egzotycznych zup lub jako podstawa dań przyrządzanych na grillu. Możliwości są tak naprawdę nieograniczone, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Przygodę z rybami można zacząć np. od postnych piątków, wprowadzając na stół zupełnie nowe przepisy z rybami w roli głównej.

Catering dietetyczny (Warszawa i inne duże miasta)

Ryby są także ważnym składnikiem diet pudełkowych. Posiłki w ramach tej usługi są zbilansowane i dostarczają organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Kulinarne inspiracje i zrównoważony jadłospis to ogromne zalety, jakimi charakteryzuje się zawierająca również ryby dieta do domu. Warszawa i inne większe miasta w Polsce mają szeroką ofertę cateringu dietetycznego.

Skomentuj