Grillowana wołowina z nadziewanymi pomidorami
0 comments
- 500 g wołowiny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pęczek szparagów
- 2 pomidory
- 0,5 szkl ryżu
- natka pietruszki
- bazylia
Przygotowanie:
Dopraw wołowinę ziołami, papryką, solą i pieprzem. Połóż na aluminiowej tacce i usmaż na patelni grillowej lub piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia dorzuć szparagi.
Odetnij wierzch z pomidorów i wydrąż miąższ. Ugotować ryż, wymieszać go z natką pietruszki i bazylią, nadziewać pomidory. Piec 15 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Ciekawostka!
Szparagi zawierają fosfor, wapń i potas, który mają wpływ na stan kości i wygląd zębów. Beta-karoten oraz witaminy C i E poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a ponadto szparagi uznawane są za afrodyzjak.