Dieta pudełkowa dla osób aktywnych fizycznie
Dieta pudełkowa zazwyczaj wybierana jest przez osoby, którym zależy na zdrowym i racjonalnym żywieniu. Polega ona na otrzymywaniu z cateringu dietetycznego zestawów posiłków o konkretnej kaloryczności.
Dieta pudełkowa: na czym polega?
Dieta pudełkowa, nazywana inaczej cateringową, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na utratę zbędnych kilogramów lub utrzymanie szczupłej sylwetki. Podstawową zasadą zdrowego odżywiania jest jedzenie 4-5 regularnych, pełnowartościowych posiłków każdego dnia. Posiłki te powinny być odpowiednio zbilansowane, świeżo przyrządzone i zróżnicowane. Dla wielu osób, zwłaszcza zapracowanych, codzienne przygotowywanie dietetycznego jedzenia stanowi problem ze względu na brak czasu. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa.
W zależności od potrzeb, wybierasz określony program dietetyczny (np. dietę sport, odchudzającą 1200 kcal, dietę wegetariańską, bezlaktozową itd.). Firma cateringowa rano, najczęściej między 5. a 7. godziną lub wieczorem dostarcza do domu, mieszkania lub pracy zestaw 5 gotowych posiłków – we wszystkie dni tygodnia lub wyłączając weekendy. Jedzenie otzymujesz w pojmnikach, które nadają się do podgrzewania w mikrofalówce.
Dieta dla sportowca powinna zawierać odpowiednią ilość kalorii, stosownie do intensywności treningu, czyli 2500-4000 kcal. Dieta sportowca powinna również dostarczać odpowiednie proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Zdolność usuwania wolnych rodników wykazują także flawonoidy zawarte w warzywach, owocach, kakao oraz zielonej herbacie.
Zalety diety pudełkowej
Zalet takiej diety jest bez liku. Ograniczmy się do najważniejszych:
- oszczędność czasu na zakupach i gotowaniu,
- zdrowe odżywianie, według wskazań dietetyka,
- konsekwentne utrzymywanie diety, co zwłaszcza w samodzielnym odchudzaniu jest trudne do przeprowadzenia,
- trzymanie w ryzach apetytu,
- niepodjadanie między posiłkami,
- poznawanie nowych smaków (firmy wprowadzają oryginalne składniki, wykorzystują przepisy kuchni egzotycznych i tradycyjnych),
- codziennie świeże i smaczne posiłki.
Przykładowe menu diety:
Śniadanie: Zawijaniec z warzywami i mozzarellą, domowy sos '1000 wysp’
Drugie śniadanie: Sałatka owocowo-warzywna z szynką i kukurydzą
Obiad: Indyk a la bruschetta z pesto z orzeszków pinii i sera grana padano, ryż brązowy
Podwieczorek: Koktajl jogurtowo-ananasowy
Kolacja: Roladki z łososia w cieście szpinakowym, sałatka wielowarzywna z czerwoną fasolką
Dieta pudełkowa będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich aktywnych fizycznie, o ile zostanie odpowiednio dobrana. Wybierając catering o niskiej kaloryczności można doprowadzić do osłabienia organizmu. W sieci dostępne są kalkulatory, które pozwalają obliczyć orientacyjnie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne – warto z nich skorzystać.