Dieta na zdrowe serce

Choroby układu krążenia należą do najczęstszych problemów zdrowotnych na świecie, choć występują głównie w krajach rozwiniętych. Ich przyczyną w znacznej mierze jest styl życia, na który składają się brak aktywności fizycznej i niezdrowa dieta, pełna przetworzonej żywności. Co więcej, badania naukowe są zgodne co do tego, że można zapobiegać chorobom układu krążenia oraz ich następstwom stawiając na zdrową dietę. Od czego więc zacząć, jeśli chcesz zapewnić sobie zdrowe serce i długie życie i czy w zdrowym odżywianiu może pomóc catering dietetyczny? 

Postaw na zdrowe tłuszcze

Tłuszcz znajdujący się w produktach zwierzęcych nie jest korzystny dla serca, a to za sprawą wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich duży udział w diecie skutkuje m.in. zwiększeniem stężenia „złego” cholesterolu LDL, który jest główną przyczyną chorób układu krążenia. Obowiązkowo w Twojej diecie powinny znaleźć się natomiast oleje roślinne – najbardziej wartościowe będą spożywane na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Uważaj na olej palmowy i kokosowy – mimo tego, że są pochodzenia roślinnego, zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zapominaj dodawać do potraw różnego rodzaju ziaren i orzechów. Szczególnie orzechy włoskie, jako bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, są niezastąpione w diecie sprzyjającej zdrowemu sercu.

Ogranicz spożycie mięsa

Ograniczać należy przede wszystkim mięso czerwone oraz kiełbasy i tłuste wędliny – nie jedz ich więcej niż 0,5 kg tygodniowo. Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych przetwory mięsne zawierają dużo soli oraz substancji konserwujących. Rzadko też produkowane są z dobrej jakości surowca. Mięso jak najczęściej zastępuj rybami i nasionami roślin strączkowych. Ryby, zwłaszcza tłuste gatunki morskie takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki czy tuńczyk, charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią nasz układ krążenia. Spośród produktów, które są doskonałym źródłem białka, warto również zwrócić uwagę na nasiona roślin strączkowych. Mają właściwości regulujące stężenia lipidów we krwi oraz zmniejszające ryzyko miażdżycy. Zawdzięczają je wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, steroli roślinnych oraz składników antyoksydacyjnych. Jeśli nie masz pewności, czy potrafisz prawidłowo bilansować dietę wegetariańską, wybierz dietę Vege + Fish, którą oferuje LightBox. Nasz catering dietetyczny (Kraków, Łódź, Warszawa i ponad 100 miejscowości w całym kraju) zapewnia dietetyczne posiłki bilansowane zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.

Nie dosalaj

Nadmiar sodu w diecie stanowi główny czynnik ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, a to z kolei prowadzi do wielu powikłań m.in. niewydolności lub zawału serca, udaru mózgu czy przyspieszonego tworzenia się złogów miażdżycowych. Nadciśnienie tętnicze zwiększa także ryzyko tętniaków, niewydolności nerek czy uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych, np. w oku, prowadząc do problemów ze wzrokiem. Według zaleceń dla populacji polskiej ilość soli w diecie nie powinna przekraczać 5 g dziennie. Należy jednak pamiętać, że wartość ta uwzględnia również sól dodawaną do żywności w procesie produkcji. Gotowe dania, potrawy jedzone na mieście, przetwory mięsne i rybne, sery czy nawet pieczywo zawierają spore ilości sodu. Najprostszym rozwiązaniem, oprócz ograniczenia spożycia żywności przetworzonej, jest rezygnacja z używania dodatkowej soli podczas przygotowywania potraw w domu.

Postaw na rośliny

Pełne zboża dostarczą Ci cennych składników mineralnych oraz rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który m.in. zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach. Do diety warto włączyć nie tylko pełnoziarniste pieczywo, ale również płatki i otręby zbożowe. Bardzo zdrowe są produkty owsiane ze względu na wysoką zawartość beta-glukanu o wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. Warzyw lub owoców jedz co najmniej 400 g dziennie (ale im więcej, tym lepiej). Należy jednak zachować odpowiednie proporcje: 300 g warzyw i 100 g owoców. Spośród warzyw najcenniejsze są zielone warzywa liściaste, które swoje korzystne działanie na układ krążenia zawdzięczają przede wszystkim zawartym w nich witaminie K i azotanom. Do najzdrowszych owoców należą owoce jagodowe – są świetnym źródłem witaminy C i polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Dla Twojego serca doskonała jest dieta śródziemnomorska. Możesz w pełni korzystać z jej dobroczynnych właściwości zamawiając catering dietetyczny LightBox z dostawą do Twojego domu lub biura. Pamiętaj też, że obok zdrowej diety, w zapobieganiu chorobom układu krążenia niezwykle ważne są pozostałe elementy zdrowego stylu życia, takie jak regularna umiarkowana aktywność fizyczna oraz unikanie używek.

Skomentuj