Dieta a stan skóry – produkty, które mogą mieć wpływ na trądzik


Problem trądziku nie dotyczy jedynie nastolatków, ale również dojrzałych osób. Przy tej dolegliwości spożywane produkty powinny zawierać jak najwięcej składników przeciwzapalnych. Co wykluczyć z codziennej diety, aby nie nasilać zmian trądzikowych i utrzymać skórę w dobrej kondycji? Jakie posiłki dietetyczne najlepiej Ci posłużą? Przeczytaj też o diecie na zdrowe włosy i paznokcie.

Cukier i słodziki

Zarówno cukier, jak i słodziki mogą wpływać na stany zapalne skóry. Po zjedzeniu dosładzanych produktów gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, co powoduje wzrost poziomu insuliny i hormonu wzrostu. Może to skutkować stanami zapalnymi skóry w postaci krostek, pryszczy, zaskórników czy wyprysków. Warto unikać słodyczy w postaci batoników, czekolady, ciast, ciasteczek oraz wszystkich produktów z zawartością cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Warto wiedzieć, że cukier kryje się również w takich produktach, jak keczup, majonez czy kupne soki owocowe. Te ostatnie zastąp samodzielnie przygotowywanymi napojami ze świeżych owoców i koktajlami owocowo-warzywnymi. Będą prawdziwą witaminową bombą, a jak wiadomo, witaminy mają duży wpływ na wygląd skóry! Nie masz czasu samodzielnie gotować? Rozwązaniem będzie dieta pudełkowa. Warszawa to jedno z wielu miast oferujących szeroki wybór cateringu dietetycznego.

Sól i ostre przyprawy

Osoby ze skórą trądzikową mogą spróbować ograniczyć nieco spożycie wysokojodowanej soli. Nie ma konieczności rezygnować z niej całkowicie, ale trzeba ją racjonalnie dawkować. Zbyt duże spożycie soli może pobudzać gruczoły łojowe, powodując tym samym zwiększoną produkcję sebum. Wówczas skóra nie tylko bardziej się błyszczy, ale również jest podatna na wypryski. Podobne zmiany mogą pojawić się po spożyciu ostrych przypraw, dlatego jeśli masz trądzik, rozważ ograniczenie dań z chili czy z ostrą papryką.

Przetworzone produkty

Wszelka żywność wysokoprzetworzona, np. fast food czy chipsy, negatywnie wpływa na cały organizm, może więc także nasilać zmiany trądzikowe. Takie jedzenie jest zazwyczaj kombinacją wielu szkodliwych składników – cukru, soli i tłuszczu. Dlatego lepiej całkowicie zrezygnować z hamburgerów i frytek, które oferują bary szybkiej obsługi i postawić na racjonalne, zbilansowane posiłki. Dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Warszawa jest jednym z miast, w których możesz zamówić także i nasz catering, umożliwiający samodzielny wybór posiłków!  

Mleko i nabiał

U niektórych osób działanie trądzikogenne mogą mieć mleko i nabiał. Decyzja o wykluczeniu z diety przetworów mlecznych i mleka powinna zostać podjęta tylko w przypadku, gdy zmiany trądzikowe nasilają się po ich spożyciu. Koniecznie skonsultuj z dermatologiem, czy rzeczywiście istnieje taka potrzeba.

Catering dietetyczny – Łódź i inne miasta

Aby cieszyć się zdrową, promienną cerą warto wybierać nieprzetworzone produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak surowe warzywa, pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, nieprzejrzałe owoce, ryby morskie i zdrowe tłuszcze – olej rzepakowy czy oliwa z oliwek, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto rozważyć także catering dietetyczny. Łódź, Warszawa – gdziekolwiek jesteś, dbaj o swoje zdrowie i o to, co jesz!

Skomentuj