Cynamon a cukrzyca


W ostatnich latach zachorowalność na cukrzycę typu 2 na świecie wzrosła aż kilkukrotnie. Według specjalistów przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim niewłaściwy styl życia.

Przetworzona żywność, brak ruchu, ciągły stres są charakterystyczne dla społeczeństw z krajów rozwiniętych, dlatego to właśnie w tych krajach choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzyca, są prawdziwym problemem.

Nic więc dziwnego, że wciąż poszukujesz cudownego środka, który, chociaż w pewnym stopniu uchroniłby Cię przed zgubnymi konsekwencjami zachodniego stylu życia. Jednym z popularnych, stosowanych w tym celu produktów, jest właśnie cynamon. Czy rzeczywiście zapobiega cukrzycy?

Cynamon – co to jest?

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Jest rdzawobrązowy w kolorze, a dzięki zawartości olejku cynamonowego ma niepowtarzalny słodko-korzenny, delikatnie pikantny smak i silny aromat. Jego zapach działa odprężająco i relaksacyjnie.

Wykonany jest z kory drzewa cynamonowego, pierwotnie występującego we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znaną odmianą tej przyprawy jest chiński cynamon. Słodszą, ale również droższą formą, jest cynamon cejloński.

Z kory otrzymuje się także olejek cynamonowy, który w swoim składzie może zawierać nawet do 75% aldehydu cynamonowego o silnych właściwościach bakterio- i grzybobójczych.

Cynamon – indeks glikemiczny

Celem postępowania zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce cukrzycy, jest obniżenie stężenia glukozy we krwi, ograniczenie wyrzutów insuliny oraz zwiększenie wrażliwości komórek na ten hormon.

Dieta w tym przypadku opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które powodują niewielki, powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co pozwala uniknąć nadmiernej stymulacji trzustki do wydzielania insuliny.

Cynamon, a poziom cukru we krwi

Jednym z produktów, za pomocą których możesz wzmocnić działanie diety, jest właśnie cynamon. Przyprawa ta posiada właściwości stymulujące receptory dla insuliny znajdujące się na powierzchni błon komórkowych, w wyniku czego zwiększa się tzw. insulinowrażliwość komórek.

Dzięki temu potrzebujesz mniejszej ilości insuliny, aby obniżyć poziom glukozy do właściwych wartości.

Unikasz w ten sposób zgubnej dla metabolizmu hiperinsulinemii oraz odciążasz trzustkę (a trzeba wiedzieć, że ten narząd, jeśli jest zbytnio eksploatowany, ulega zmęczeniu i przestaje pracować prawidłowo).

Właściwości cynamonu

Cynamon to przyprawa, której spożywanie niesie za sobą także wiele korzyści zdrowotnych. Posiada on właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe.

Cynamon może obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zarówno ekstrakt z kory cynamonu, jak i olejek cynamonowy zapobiegają miażdżycy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Cynamon chroni przed cukrzycą typu 2, m.in. poprzez zwiększenie ekspresji genów receptora insuliny oraz zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim.

Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, bakterio- i grzybobójcze, wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Obecność cynamonu w potrawach ułatwia trawienie oraz eliminuje przykre objawy niestrawności, takie jak wzdęcia czy bolesne skurcze jelit.

Dzienna dawka tej przyprawy może również pomóc w leczeniu serca. Cynamon hamuje uwalnianie zapalnych kwasów tłuszczowych, hamuje zagęszczanie płytek krwi i obniża ciśnienie krwi. Zawartość wapnia i błonnika w cynamonie pomaga organizmowi wypłukiwać toksyny i obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Cynamon – przeciwskazania

Chociaż cynamon jest zdrowy, musisz pamiętać, aby spożywać go z umiarem. Najczęstszymi skutkami ubocznymi spożywania zbyt dużych ilości cynamonu są zaburzenia żołądkowo-jelitowe i reakcje alergiczne, które w większości przypadków ustępują samoistnie.

Zawarta w cynamonie kumaryna może być szkodliwa dla organizmu człowieka w nadmiarze, natomiast w małych dawkach działa odprężająco i relaksująco. Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu dla dorosłych wynosi maksymalnie do 2 gramów.

Obróbka termiczna cynamonu w proszku i w lasce

Warto wiedzieć, że sproszkowany cynamon źle znosi długą obróbkę termiczną, dlatego najlepiej, gdy dodajesz go dopiero pod koniec gotowania.

Odwrotnie jednak powinno się postępować z laskami cynamonu – te z kolei lepiej znoszą wysokie temperatury.

Jak przechowywać cynamon?

Cynamon należy też przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu oraz koniecznie w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego wietrzenie i utlenianie. Sproszkowany nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy, natomiast laski cynamonu przez ok. 1 rok.

Jeśli jednak w międzyczasie straci swój słodki zapach, to staje się bezużyteczny i należy go wyrzucić.

Cynamon – zastosowanie przyprawy

Ponieważ cynamon ma bardzo ciekawy słodko-ostry smak, jest idealny jako dodatek zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Dlatego warto o nim pamiętać przy domowych wypiekach.

Zbożowe ciasteczka, placuszki, naleśniki czy dietetyczne ciasta nabiorą dzięki niemu niepowtarzalnego charakteru (ciasto marchewkowe z cynamonem to mistrzostwo świata!).

Cynamon doskonale komponuje się z naszymi rodzimymi owocami, takimi jak gruszki czy jabłka (oczywiście nie może zabraknąć go w szarlotce). Bardzo dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju dań mlecznych – domowych lodów, koktajli, twarożków, jogurtu.

Owsianka lub jaglanka z owocami, orzechami i cynamonem z samego rana pozytywnie Cię nastroi, a w chłodniejsze dni docenisz jej właściwości rozgrzewające.

Słodkości to jednak niejedyne zastosowanie tej niezwykłej przyprawy. Od wieków w Azji i Afryce Północnej cynamon używany jest do przyprawiania pikantnych potraw tamtejszej kuchni. Jest częstym składnikiem dań indyjskich oraz chińskich.

Możesz dodać go do potrawki z soczewicy, falafeli (arabskich kotlecików z ciecierzycy) czy popularnego kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim. Jeśli pijesz kawę zwykłą lub zbożową, dodana dla zdrowia szczypta cynamonu wzbogaci również jej walory smakowe.

Skomentuj