Bób – właściwości dietetyczne i lecznice

Będąc członkiem rodziny roślin strączkowych, bób jest dość odporny i elastyczny – rośnie na większości gleb i klimatów. Są doskonałym źródłem białka i węglowodanów, a także witamin A, B1 i B2. W Stanach Zjednoczonych są znane jako fasola fava.

Jak przygotować bób
Przed użyciem bób powinien być pozbawiony strąków z aksamitnej łuski. Natnij każdą strąk wzdłuż szwu i przesuń kciukiem po futrzanym wnętrzu, aby wypchnąć fasolę.

Aby podwoić strąk lub usunąć cienką skórkę, która pokrywa każdą fasolę z osobna, blanszuj fasolę przez 2 minuty, odsącz i schłodź pod zimną wodą, a następnie przekrój skórzastą skórkę paznokciem, a następnie wyjmij jasnozieloną fasolę. Jeśli bób jest szczególnie duży, ta zewnętrzna skórka może być dość skórzasta. Chociaż podwójne strąki mogą być pracochłonne, jest to zadanie terapeutyczne, które ujawnia kremowe, żywe, słodkie ziarna, które śpiewają o smakach wiosny.

Bób strączkowy można również kupić zamrożony. Nie trzeba ich blanszować, jeśli przygotowujesz podwójne strąki – po prostu rozmroź, a następnie zdejmij ich małe kurtki.

Właściwości lecznicze bobu

Skomentuj