Rozgrzewające potrawy na zimne dni
Czeka nas jeszcze kilka chłodnych tygodni. Jeśli szukasz skutecznego sposobu, by się rozgrzać, świetnym pomysłem będzie wprowadzenie do jadłospisu gorących posiłków z rozgrzewającymi przyprawami. Oto kilka propozycji rozgrzewających potraw na zimowe dni.
Warzywna zupa z soczewicą (6 porcji)
Składniki:
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szklanka posiekanej cebulki
- 1 szklanka soczewicy (suche nasiona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 4 szklanki bulionu (drobiowo-warzywnego lub warzywnego)
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż rozgnieciony czosnek oraz cebulkę. Wrzuć marchewkę i dynię, podlej szklanką bulionu i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę bulionu, opłukaną soczewicę, pomidory w puszce, fasolkę szparagową oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem, gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie – ok. 30 minut.
Stir-fry z tofu i warzywami (4 porcje)
Składniki:
- 450 g twardego tofu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 szklanki różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 szklanka cukinii pokrojonej w półplasterki
- ½ małej cebuli (posiekana)
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Dobrze odsącz tofu. W tym celu kostkę tofu ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Na tofu połóż drugi listek ręcznika papierowego, na nim płaski talerz i wszystko przyciśniej ciężką książką lub puszkami – zostaw tak na 45 minut. Po tym czasie pokrój tofu w kostkę ok. 1 cm. Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy. Dodaj tofu i mieszając podsmaż do zrumienienia – ok. 8 minut. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulkę i pieczarki, smaż ok. 3 minut. Dodaj podzielony na małe różyczki brokuł, paprykę, cukinię i smaż ok. 5 minut. Dodaj czosnek i imbir – wszystko smaż jeszcze ok. 2 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Na patelnię wlej szklankę wody, przykryj i duś jeszcze 2 minuty. Na koniec potrawę mieszaj z sosem sojowym.
Kokosowe curry z ciecierzycą (4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 ½ łyżki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka curry
- ¼ łyżeczki kuminu
- puszka mleka kokosowego
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulkę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ciecierzycę, czosnek, garam masala, curry i kumin. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10-12 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu z kuchenki dodaj sok z limonki.
Chilli Con Carne z indykiem (6 porcji)
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka zmiażdżonej świeżej papryczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 400 g krojonych pomidorów (np. z puszki)
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 marchewki
- jogurt grecki i ćwiartki limonki do podania
Przygotowanie:
Czosnek i marchewkę pokrój na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez chwilę czosnek, a nastepnie dodaj mielone mięso. Dodaj wszystkie poprawy i smaż mięso do zrumienienia (ok. 10-15 minut). Dodaj świeże chilli, krojone pomidory i passatę. Mieszaj do połączenia składników i gotuj ok. 5 minut. Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, a także pokrojoną w plasterki marchewkę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj z brązowym ryżem, kleksem z jogurtu greckiego i kawałkiem limonki.
Sałatka z pieczonych warzyw (4 porcje)
Składniki – warzywa:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól, do smaku
Składniki – dressing:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu Tabasco (opcjonalnie)
- sól, do smaku
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażana pokrój w plastry, papryki w paski, a cebulę w piórka. Wymieszaj z oliwą, układaj na blaszce piekarnika i piecz w 200stC, aż wszystko będzie miękkie (ok. 1h). Po tym czasie wyłóż warzywa na duży talerz. W małej miseczce wymieszaj składniki na dressing i tuż przed podaniem polej nim warzywa.