Rozgrzewające potrawy na zimne dni

Czeka nas jeszcze kilka chłodnych tygodni. Jeśli szukasz skutecznego sposobu, by się rozgrzać, świetnym pomysłem będzie wprowadzenie do jadłospisu gorących posiłków z rozgrzewającymi przyprawami. Oto kilka propozycji rozgrzewających potraw na zimowe dni.

Warzywna zupa z soczewicą (6 porcji)

Składniki:

  • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę 
  • 1 szklanka posiekanej cebulki
  • 1 szklanka soczewicy (suche nasiona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 szklanki bulionu (drobiowo-warzywnego lub warzywnego)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż rozgnieciony czosnek oraz cebulkę. Wrzuć marchewkę i dynię, podlej szklanką bulionu i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę bulionu, opłukaną soczewicę, pomidory w puszce, fasolkę szparagową oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem, gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie – ok. 30 minut.

Stir-fry z tofu i warzywami (4 porcje)

Składniki:

  • 450 g twardego tofu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 szklanki różyczek brokuła
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 szklanka cukinii pokrojonej w półplasterki
  • ½ małej cebuli (posiekana)
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Dobrze odsącz tofu. W tym celu kostkę tofu ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Na tofu połóż drugi listek ręcznika papierowego, na nim płaski talerz i wszystko przyciśniej ciężką książką lub puszkami – zostaw tak na 45 minut. Po tym czasie pokrój tofu w kostkę ok. 1 cm. Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy. Dodaj tofu i mieszając podsmaż do zrumienienia – ok. 8 minut. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulkę i pieczarki, smaż ok. 3 minut. Dodaj podzielony na małe różyczki brokuł, paprykę, cukinię i smaż ok. 5 minut. Dodaj czosnek i imbir – wszystko smaż jeszcze ok. 2 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Na patelnię wlej szklankę wody, przykryj i duś jeszcze 2 minuty. Na koniec potrawę mieszaj z sosem sojowym.

Kokosowe curry z ciecierzycą (4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej 
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulkę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ciecierzycę, czosnek, garam masala, curry i kumin. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10-12 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Po zdjęciu z kuchenki dodaj sok z limonki.  

Chilli Con Carne z indykiem (6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka zmiażdżonej świeżej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 400 g krojonych pomidorów (np. z puszki)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 3 marchewki
  • jogurt grecki i ćwiartki limonki do podania

Przygotowanie:

Czosnek i marchewkę pokrój na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez chwilę czosnek, a nastepnie dodaj mielone mięso. Dodaj wszystkie poprawy i smaż mięso do zrumienienia (ok. 10-15 minut). Dodaj świeże chilli, krojone pomidory i passatę. Mieszaj do połączenia składników i gotuj ok. 5 minut. Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, a także pokrojoną w plasterki marchewkę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj z brązowym ryżem, kleksem z jogurtu greckiego i kawałkiem limonki.

Sałatka z pieczonych warzyw (4 porcje)

Składniki – warzywa:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 bakłażan 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, do smaku

Składniki – dressing:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco (opcjonalnie)
  • sól, do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry, papryki w paski, a cebulę w piórka. Wymieszaj z oliwą, układaj na blaszce piekarnika i piecz w 200stC, aż wszystko będzie miękkie (ok. 1h). Po tym czasie wyłóż warzywa na duży talerz. W małej miseczce wymieszaj składniki na dressing i tuż przed podaniem polej nim warzywa.

Skomentuj