kurczak panierowany

Kurczak w marynacie

Kurczak w marynacie świetnie sprawdzi się jako danie z grilla. Połącz kurczaka z surówką z sezonowych warzyw, a zyskasz pyszne danie obiadowe.

Składniki:

  • 8 łyżek przecieru pomidorowego,
  • kilka łyżek oliwy,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • pół małej cebuli pokrojonej w półplasterki,
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • kurczak

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty należy połączyć. W marynacie zanurzyć kawałki kurczaka. Odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Na 15-10 minut przed grillowaniem  wyciągnąć kurczaka z lodówki. Na blaszce ułożyć plastry warzyw i zamarynowane filety. Grillować do miękkości mięsa.

Skomentuj