Zdrowe odżywianie – czy można się go nauczyć?

Kiedy na konsultację dietetyczną zgłasza się otyły pacjent, najczęściej już na początku rozmowy podkreśla, że doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że źle się odżywia, a także posiada pewną wiedzę w zakresie zasad zdrowej diety oraz rozumie, jakie popełnia błędy. Skoro w takim razie sama wiedza nie wystarcza do tego, aby prowadzić zdrowy styl życia, od czego tak naprawdę zależą nasze wybory żywieniowe? Dlaczego wiedząc, że słodkie napoje i przetworzona żywność są przyczyną naszych problemów, wciąż po nie sięgamy? Czy jesteśmy w stanie nauczyć nasz mózg dokonywania zdrowych wyborów?

Według naukowców wcale nie rodzimy się z upodobaniem do niezdrowych, tuczących potraw. Okazuje się, że nasze preferencje żywieniowe zaczynają kształtować się dopiero po narodzinach. Najważniejszy okres w życiu człowieka pod tym względem to pierwsze 3 lata. W tym czasie regularne podawanie przez rodziców konkretnych pokarmów powoduje u dziecka wytworzenie się określonych preferencji smakowych oraz schematów zachowań związanych z jedzeniem. Oczywiście nie jest tak, że zaszczepione w dzieciństwie nawyki nie mogą zostać zmienione, wymaga to jednak ogromnej świadomości, samodyscypliny i pracy.

Zdrowe odżywianie – co mówią badania?

Badaniem czynników wpływających na preferencje żywieniowe zajmuje się m.in. dr Susan Roberts. która należy do wiodących autorytetów w dziedzinie dietetyki w USA. Wraz z zespołem naukowców przeprowadziła ona ciekawe badanie pokazujące, że zdrowego odżywiania naprawdę można się nauczyć. Na początku eksperymentu osoby badane poddane zostały rezonansowi magnetycznemu, który wykazał, że niemal u wszystkich tłuste, niezdrowe jedzenie powoduje pobudzenie obszarów przyjemności w mózgu. Następnie utworzono dwie grupy badawcze, z których tylko jedna otrzymała polecenie, aby przestrzegać zdrowej diety. Po pół roku kolejny raz wykonano rezonans magnetyczny i okazało się, że osoby te zaczęły reagować entuzjastycznie na zdrowe posiłki. Mózg najwyraźniej „polubił” nową dietę i doszło do zmiany preferencji żywieniowych.

Dobre nawyki zdrowego odżywiania

Aby zmodyfikować swoje nawyki, niezbędna jest oczywiście wiedza na temat zasad prawidłowego żywienia, która pozwoli wyznaczyć kierunek zmian. Postaraj się więc zdobywać jak najwięcej informacji z zaufanych źródeł. Potrzebna będzie czujność, aby umieć odróżnić internetowe rewelacje od treści opartych na badaniach. Zadaj sobie pytanie, co sprawia Ci najwięcej problemów i zmień tylko tę jedna rzecz. Na początku może nie być łatwo, ale czynność powtarzana wielokrotnie po pewnym czasie stanie się Twoim nowym nawykiem, aż w końcu poczujesz się z nią komfortowo. W ten sposób można „naprawić” swój mózg, aby wytworzył nowe, lepsze schematy postępowania. Dzięki temu sprawisz, że zdrowych wyborów będziesz dokonywać wręcz automatycznie i bez zastanowienia.

Zauważysz, że przetworzona żywność pełna tłuszczu, konserwantów i cukru, po prostu już Ci nie smakuje. Jest to pocieszające, ponieważ wiele osób rozpoczynających dietę wyobraża sobie niekończące się pasmo wyrzeczeń. Szybko jednak okazuje się, że na większość zakazanych produktów zwyczajnie nie mają już ochoty, więc i tych strasznych wyrzeczeń z czasem jest coraz mniej.

Jedną z metod radzenia sobie z pokusami żywieniowymi może być skorzystanie z cateringu dietetycznego. Otrzymując codziennie gotowe posiłki nie będziesz mieć potrzeby robienia zakupów spożywczych, samodzielnego przygotowywania posiłków, rozmyślania o jedzeniu – dzięki temu znacznie zmniejszy się liczba sytuacji, w których możesz wyłamać się ze swoich postanowień dotyczących zdrowej diety. Dodatkowo, posiłki proponowane przez catering, jako odpowiednio skomponowane pod względem jakościowym i ilościowym, po pewnym czasie staną się dla Ciebie wzorcem przy samodzielnych przygotowywaniu potraw. Wiele osób, czy to korzystających z cateringu, czy rozpisanej przez dietetyka diety, przyznaje, że z czasem niewiele się nad tym zastanawiając potrafią skomponować zdrowy, zbilansowany posiłek, co wcześniej było problemem.

Skomentuj