Wiosna na talerzu – jakie produkty warto jeść wczesną wiosną?

Z utęsknieniem czekasz na koniec zimy, bo to oznacza pojawienie się wiosennych warzyw? Dobrze to rozumiemy. Warto po nie sięgać jak najczęściej, ponieważ są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych, których potrzebujesz po zimie. Błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne nie tylko wpłyną korzystnie na funkcjonowanie Twojego organizmu, pomogą Ci też zrzucić zbędne kilogramy. Jakie warzywa włożyć do koszyka podczas wiosennych zakupów? 

Szparagi

To jeden z symboli wiosny, pięknie prezentują się na talerzu, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zarówno zielone, jak i białe szparagi charakteryzują się podobną wartością odżywczą, więc spokojnie możesz zdecydować się na te, których smak bardziej Ci odpowiada. Pamiętaj tylko, że białe szparagi przed przyrządzeniem należy obrać ze skórki. Zawarty w szparagach błonnik pokarmowy zapewni Ci prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz długie uczucie sytości, co przełoży się także na lepszą kontrolę masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości aminokwasu asparaginy szparagi mają działanie moczopędne, przez co dieta bogata w te warzywa zapobiega zakażeniom układu moczowego. Foliany i witaminy z grupy B wpływają natomiast na poprawę nastroju.

Rzodkiewka

Te małe ciemnoróżowe kuleczki dodadzą pozytywnych barw Twoim potrawom. Pokrojone w plasterki możesz położyć na kanapce. Startą na tarce rzodkiewkę możesz natomiast wymieszać z serem twarogowym lub gęstym jogurtem, a także połączyć w surówce np. z marchewką i kapustą. Niewiele osób wie, że rzodkiewka nadaje się także do przyrządzenia na ciepło, np. jako dodatek do grillowanego mięsa. Jeśli szukasz warzywa, które możesz zabrać ze sobą w podróż, rzodkiewka będzie idealna – łatwo ją zjeść bez widelca i na pewno nie zgniecie się w plecaku. Jest dobrym źródłem witaminy C, dzięki czemu poprawia odporność i chroni komórki ciała przed uszkodzeniami. W składzie rzodkiewki znajdują się także specyficzne związki o właściwościach przeciwgrzybiczych oraz zmniejszających ryzyko nowotworów.

Brukselka

Nie każdy za nią przepada, chociaż jej gorzkawy posmak dla niektórych osób jest atutem. Jeśli jednak chcesz się go pozbyć – jest na to sposób. Brukselkę ugotuj bez przykrycia, w wodzie z dodatkiem soli i cukru lub mleka, a w połowie gotowania wymień wodę na świeżą. Mniej gorzka będzie także brukselka, która była uprzednio zamrożona. Ta mała krewna kapusty to przede wszystkim bogactwo substancji antyoksydacyjnych. Na szczególną uwagę zasługuje tu kemferol, który ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i chroniące przed chorobami układu krążenia. Brukselka jest bardzo dobrym źródłem witaminy K, odpowiedzialnej za zdrowie naszych kości oraz prawidłową krzepliwość krwi. Dieta bogata w warzywa krzyżowe, do których należy brukselka, wpływa także na regulację stężenia glukozy we krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Rabarbar

Chociaż faktycznie jest warzywem, w kuchni zwykle wykorzystywany jest w podobny sposób jak owoce – np. do przygotowania słodkich wypieków czy kompotu. Choć ma cierpki smak, to zawiera dużo wartościowych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witaminy z grupy B, a także wapń, potas, magnez, beta-karoten i składniki polifenolowe. Jako warzywo charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością, na poziomie 15 kcal na 100 g (dla porównania, jabłko zawiera ok. 50 kcal w 100 g). Obecna w rabarbarze rapontycyna ma udowodnione właściwości zmniejszające ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, a ze względu na działanie podobne do estrogenów może łagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Połączenie beta-karotenu, witaminy C i luteiny chroni siatkówkę oka i dobrze wpływa na wzrok.

Zielone warzywa liściaste i kiełki

Wiosna to zdecydowanie czas wszelkiego rodzaju sałat i innych warzyw liściastych, których ze względu na bardzo delikatną strukturę nie można długo przechowywać. Właśnie wiosną są one najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Pasują niemal do każdej kanapki czy sałatki. Dobrą praktyką jest dorzucanie „czegoś zielonego” do każdego posiłku. W zielonych warzywach znajdziesz przede wszystkim kwas foliowy, który bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych oraz reguluje procesy metaboliczne. Jego niedobór jest szczególnie niebezpieczny w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ może skutkować powstawaniem wad płodu. Badania dowodzą także, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste wiąże się z poprawą funkcji poznawczych, niższym ryzykiem chorób układu krążenia i nowotworów, a także wpływa korzystnie na kości, stan skóry i układ odpornościowy. Jeśli myśl o zakupach i gotowaniu powoduje u Ciebie stres, zamów catering dietetyczny. Poznań, Kraków i Katowice mają szeroką ofertę tego typu usług.

Skomentuj