Suplementy diety – czy i kiedy warto po nie sięgać?

Sprzedaż suplementów w Polsce osiąga zawrotne rozmiary. Zapewne każdy intuicyjnie wie, co to jest suplement diety, ale warto znać szczegóły definicji, zawarte w ustawach i rozporządzeniach. W świetle prawa suplement to środek spożywczy, który zawiera skoncentrowane witaminy, składniki mineralne lub inne substancje, które wykazują efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. W przeciwieństwie do leku nie ma on jednak właściwości leczniczych, nie może też zapobiegać chorobom. Suplementy diety mogą mieć postać tabletek, kapsułek, drażetek i innych podobnych form, co dokładnie jest regulowane w ustawie. Czy warto zatem stosować suplementy i wydawać na nie spore sumy? I czy zmienią cokolwiek, jeśli na codzień spożywasz zdrową dietę, w tym także odchudzającą dietę pudełkową.

Czy zdrowa dieta wymaga suplementacji?

Na każdym suplemencie znajdziesz oświadczenie żywieniowe „suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety”. Innymi słowy żaden suplement nie da Ci takich efektów, jak zdrowe i zbilansowane odżywianie. Jeśli Twoja dieta zawiera produkty pełnoziarniste, nabiał, mięso (lub jego zamienniki), warzywa i owoce, a nie masz żadnych stwierdzonych problemów z wchłanianiem, nie musisz obawiać się niedoborów i sięgać po suplementy. Nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej i spożywasz dietetyczne jedzenie, to jeśli odpowiednio je bilansujesz, raczej nie cierpisz na niedobory. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości do jakości swojej diety lub nie masz czasu, aby dbać o zbilansowane posiłki, pamiętaj, że zawsze możesz zamówić dietę pudełkową z dostawą do domu!

Kiedy warto sięgnąć po suplementy?

Są jednak składniki, których nie dostarczy w wystarczającej ilości nawet zdrowa, zbilansowana dieta. Należy do nich witamina D, czyli popularna „witamina słońca” . Nie znajdziesz jej w żywności w takiej ilości, która chroniłaby od niedoborów. Witamina D wydziela się w skórze podczas ekspozycji na słońce, ale pod naszą szerokością geograficzną tylko od kwietnia do września, w godzinach 10:00-16:00. Naukowcy alarmują, że większość Europejczyków boryka się z jej niedoborem, więc w tym wypadku suplementacja jest wręcz wskazana – najlepiej pod kontrolą lekarza. Szczególnie narażeni na deficyt witaminy D są pracownicy biurowi (cały dzień w pomieszczeniach!) oraz osoby, ktore nie jedzą ryb, szczególnie tłustych ryb morskich.

Inne sytuacje, gdy suplementacja jest niezbędna, wynikają z diet eliminacyjnych, chorób lub nadmiernego obciążenia organizmu. Na przykład na diecie wegańskiej należy suplementować witaminę B12. W trakcie i po antybiotykoterapii należy przyjmować probiotyki, w celu odbudowania mikroflory jelitowej. Dawkę i czas trwania suplementacji należy konsultować z lekarzem lub stosować się do instrukcji załączonej do opakowania.

Pamiętaj zatem, że jeśli masz do wyboru tabletkę z witaminą lub jej naturalne źródło, np. warzywo lub owoc – zawsze sięgaj po to drugie. Zdrowa dieta, która zawiera wszystkie podstawowe grupy produktów również działa profilaktycznie i zapobiega niedoborom organizmu. Jeśli nie wychodzisz teraz z domu, zamów catering dietetyczny, który zapewni Ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze – i rozważ suplementację witaminą D!

Skomentuj