Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – fakt czy mit?
Naprawdę trudno o bardziej rozpowszechnione przekonanie na temat odżywiania, niż to, że „śniadanie trzeba jeść”. Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu? Czy catering dietetyczny pomoże tym, którzy rano nie mają ochoty na jedzenie czegokolwiek?
Jak powinno wyglądać śniadanie?
Śniadanie spożywamy z reguły po ok. dzisięciu, czasem nawet kilkunastu godzinach przerwy od jedzenia. Jak każdy inny posiłek, powinno ono zostać przygotowane z produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych i pochodzących z dobrych źródeł.
Według zaleceń dietetyków, śniadanie powinno zaspokajać ok. 25-30 procent dziennego zapotrzebowania na energię i dostarczać organizmowi przede wszystkim wartościowego białka (twarożek, wędlina, jajko itp.) oraz węglowodanów złożonych (np. pieczywo pełnoziarniste, otręby, owoce, warzywa) z niewielkim dodatkiem tłuszczów. Złym pomysłem jest natomiast sięganie po cukry proste (płatki śniadaniowe, drożdżówki itp.), które tylko na krótko dostarczają energii.
Śniadanie najlepiej zjeść od 1 do 2 godzin po przebudzeniu. Natomiast po wstaniu z łóżka warto wypić szklankę wody, co pobudzi układ pokarmowy do działania i „podkręci” uśpiony metabolizm. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, zadbaj z kolei o to, by sięgnąć po nią dopiero po posiłku. Żołądek Ci za to podziękuje.
Co daje zjedzenie śniadania?
Jedzenie śniadań wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia i samopoczucia, co potwierdzono w wielu różnych badaniach. Oto przykłady.
Uczucie sytości i mniejszy apetyt
Zbilansowane śniadanie dostarczy Ci energii na długie godziny i sprawi, że nie będziesz mieć ochoty na podjadanie, a na obiad i kolację zjesz mniejsze porcje. Z tego powodu spożywanie śniadań jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej masy ciała i z pewnością nie należy z nich rezygnować w czasie odchudzania.
Lepsza koncentracja i więcej siły
Nauce dobrze znany jest pozytywny wpływ śniadania na funkcje poznawcze, takie jak koncentracja, pamięć i kreatywność, sprawność fizyczna, a także odporność na stres i ogólne samopoczucie.
Dobre zdrowie i odporność
Z badań wynika, że osoby regularnie jedzące śniadania mają niższy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Przekłada się to na mniejsze ryzyko rozwoju m.in. cukrzycy, zespołu metabolicznego, choroby wieńcowej i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.
Najważniejsze, czy jednak nie?
Chociaż śniadanie jest bardzo ważne, a jego pomijanie odbija się niekorzystnie na zdrowiu i samopoczuciu, to czy jednak oznacza to, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy? Niekoniecznie.
Nie jest bowiem tak, że wystarczy zadbać o zdrowe i zbilansowane śniadanie, a następnie na cały dzień można zapomnieć o zasadach prawidłowego odżywiania. Z pewnością nie jest również tak, że po zjedzeniu solidnego śniadania można sobie pozwolić na pominięcie kolejnych, „mniej ważnych” posiłków.
Poszczególne posiłki spożywane w ciągu dnia różnią się wielkością, dostarczanymi składnikami oraz funkcją. Każdy z nich jest jednak istotny, tak samo jak istotne są relacje pomiędzy nimi. Dlatego właśnie śniadanie wcale nie jest „najważniejsze”. W zrównoważonej diecie jest tak samo ważne jak obiad, kolacja, drugie śniadanie czy podwieczorek.