Czy warto sięgać po słodziki, miód i ksylitol zamiast cukru?


Biały, tradycyjny cukier zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nadciśnienia, otyłości i próchnicy. Z roku na rok zwiększa się też liczba osób chorujących na cukrzycę. Jest także źródłem pustych kalorii i nie ma wartości odżywczych. Istnieją jednak zdrowsze zamienniki cukru, które są korzystniejsze dla organizmu.

Czym zastąpić cukier? Które substancje słodzące można spożywać, tak aby nie odbiło się to negatywnie na samopoczuciu i zdrowiu, ale słodki smak pozostał?

Dlaczego należy ograniczyć spożycie cukru?

Biały cukier jest produktem naturalnym, pozyskiwanym zazwyczaj z buraków cukrowych. Jest też bardzo kaloryczny, a jednocześnie praktycznie pozbawiony wartości odżywczych.

Występuje nie tylko w postaci krystalicznej, ale również w produktach takich jak pieczywo z białej mąki, keczup, musztarda czy majonez.

Po spożyciu cukru następuje gwałtowny wzrost poziomu insuliny we krwi. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie powinni go więc jeść m.in. cukrzycy. W nadmiarze szkodzi również zdrowym osobom.

Rezygnacja z białego cukru nie oznacza jednak pożegnania ze słodkim smakiem – wystarczy jedynie zamienić cukier na coś zdrowszego. Jest wiele zamienników, które mają smak tak samo słodki, a o wiele mniej kalorii.

Większość z nas prowadzi teraz siedzący tryb życia. Zastanów się czy warto przy niskiej aktywności w ciągu dnia dodawać sobie dodatkowe kalorie.

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może w konsekwencji doprowadzić do cukrzycy, dlatego staraj się unikać jego nadmiaru.

Ksylitol zamiast cukru- czyli cukier brzozowy

Ksylitol jest naturalną substancją, pozyskiwaną z kory brzozy. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową.

Cukier z brzozy pomaga w przyswajaniu magnezu i wapnia, polepszając mineralizację kości.

Wykazuje działanie bakteriobójcze, poprawia odporność organizmu, a także hamuje apetyt na słodycze.

Ksylitol jest prawie o połowę mniej kaloryczny od cukru. Posiada niski indeks glikemiczny -blisko 10-krotnie niższy od IG cukru – dlatego mogą go spożywać cukrzycy. Użycie ksylitolu zamiast cukru obniży liczbę spożywanych kalorii.

Można go dodawać do kawy i herbaty, przetworów owocowych czy wypieków.  Znajdziesz go w większości sklepów na dziale ze zdrową żywnością.

Dietetyczne posiłki np. śniadanie dietetyczne w formie owsianki czy naleśników możesz posłodzić ksylitolem, jednak należy wprowadzać go do diety stopniowo.

Na początku warto ograniczyć się do spożywania 3 łyżeczek dziennie. Zwróć uwagę, że jedna łyżeczka cukru ma około 25 kalorii! Zacznij od zaprzestania słodzenia napojów.

Osoby, które chcą nauczyć się odpowiednio komponować posiłki, a także nie poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie, mogą zdecydować się na catering dietetyczny. 

Tak zwane jedzenie do pudełka może być dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji. Główną zaletą cateringu dietetycznego jest możliwość spożywania pysznych, urozmaiconych i zbilansowanych posiłków, które korzystnie wpłyną nie tylko na zdrowie, ale również sylwetkę.

Miód – naturalny słodzik dla zdrowia i urody

Należy pamiętać, że miód ma podobną wartość kaloryczną do białego cukru, jednak jest równocześnie źródłem przeciwutleniaczy, potasu, żelaza, cynku, fosforu, wapnia, witaminy B6, witaminy B3 i ryboflawiny.

To właśnie te składniki przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego i trawiennego, a także pomagają w łagodzeniu kaszlu, kataru siennego czy astmy. Miód wykazuje także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Osoby na diecie redukcyjnej mogą spożywać miód, jednak w mniejszych ilościach – ze względu na wysoką kaloryczność. 

Stewia w proszku i tabletkach – niski indeks glikemiczny

Roślinna stewia to jeden z najlepszych zamienników cukru. Występuje zarówno w formie sproszkowanej, jak i tabletkach. Jest polecana osobom na diecie, które nie potrafią zrezygnować ze słodzenia herbaty czy kawy.

Stewia praktycznie nie ma kalorii, a dodatkowo jest nawet 300 razy słodsza od cukru. Warto zaznaczyć, że ma niski indeks glikemiczny. To doskonała alternatywa dla cukrzyków oraz osób na diecie redukcyjnej.

Stewię można poddawać obróbce termicznej – idealnie nadaje się do słodzenia gorących napojów, pieczenia i gotowania – idealnie do słodzenia kawy czy herbaty. Jednak zwróć uwagę na skład sproszkowanej stewii, ponieważ niektórzy producenci dodają do niej niepotrzebne wypełniacze.

Skomentuj