Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Z nadejściem jesieni pojawia się ochota na bardziej kaloryczne potrawy, które dostarczą niezbędnej energii. Na stół częściej trafiają dania o wyrazistym, a nawet pikantnym smaku. Na które popularne przyprawy warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków, by jedzenie stało się naszym sprzymierzeńcem w walce z jesiennym chłodem? Jesień to także dobry czas, żeby przejść na dietę pudełkową, szczególnie jeśli nie masz czasu na samodzielne gotowanie.
Chilli
Ta ostra papryczka to zdecydowanie królowa rozgrzewających przypraw. Swój pikantny smak oraz charakterystyczne właściwości zawdzięcza kapsaicynie. Jej obecność w posiłku zwiększa tzw. „termogenezę poposiłkową” czyli ilość kalorii, jaką Twój organizm zużyje, aby spalić przyjęte składniki odżywcze. Może również wpływać na przedłużenie uczucia sytości po jedzeniu, a także ułatwiać trawienie pokarmów poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego. Posiada działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Już mała szczypta sproszkowanej papryczki dodana do potrawy sprawi, że poczujesz jej rozgrzewającą moc. Będzie doskonała do kremowych zup i sosów, jajek, mięs, ale również czekoladowych deserów.
Imbir
Ta aromatyczna przyprawa stanowi m.in. charakterystyczny składnik dań w stylu chińskim, ale jest również ceniona za swoje właściwości zdrowotne i od lat wykorzystywana w medycynie naturalnej. Orzeźwiający smak imbiru sprawia, że jest stosowany jako remedium na mdłości – np. u kobiet w ciąży. Dzięki właściwościom przyspieszającym metabolizm będzie pożądanym dodatkiem w dietetycznym jedzeniu osób odchudzających się. Obecny w imbirze gingerol ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, zwłaszcza jeśli chodzi o infekcje jamy ustnej oraz górnych dróg oddechowych. Może się to okazać pomocne, gdy dopadnie Cię jesienne przeziębienie. Świeżo starty imbir możesz dodawać do ciepłej wody lub herbaty. Doskonale sprawdza się także w takich daniach jak krem z marchewki czy duszone mięso z warzywami. Imbir to ważny i pyszny składnik niejednego posiłku dietetycznego.
Cynamon
Kiedy myślisz o jesiennych smakołykach, zapewne przychodzi Ci na myśl smak cynamonu. Najczęściej pojawia się w towarzystwie jabłek, ale pasuje do niemal wszystkich owoców. Nie obędzie się bez niego jesienna owsianka czy domowej roboty ciasteczka zbożowe. Może również wzbogacić smak duszonych warzyw z ryżem, zup i potrawek z użyciem nasion roślin strączkowych czy pieczonego mięsa. Razem z kolendrą nada ciekawego smaku sosowi pomidorowemu. Warto korzystać z niego jak najczęściej, ponieważ posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni przed infekcjami i innymi chorobami, którym towarzyszy stan zapalny. Cynamon polecany jest również osobom z cukrzycą lub insulinoopornoscią ze względu na swoje działanie obniżające stężenie glukozy we krwi i poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę.
Kardamon
Jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regularne spożywanie kardamonu wpływa na normalizację stężeń lipidów we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Wspomaga funkcje trawienne oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego. Poprzez swoje działanie moczopędne, może zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Jego aromat łagodzi stres i działa rozluźniająco, dlatego polecany jest również w stanach obniżenia nastroju oraz przemęczeniu. Herbata lub kawa z kardamonem będzie więc jak znalazł na jesienną chandrę. Z uwagi na działanie antybakteryjne oraz odświeżające może być pomocny w walce z nieprzyjemnym oddechem. Kardamon sprawdzi się w domowych wypiekach np. korzennych ciasteczkach, ale także w daniach w stylu indyjskim z mięsa lub nasion roślin strączkowych.
Kumin (kmin rzymski)
Kto jadł charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej falafele, z pewnością zna smak tej przyprawy, ale nie jest to jedyne zastosowanie kuminu. Sprawdzi się jako składnik marynat do drobiu i ryby, a w towarzystwie kolendry lub imbiru wzbogaci smak pieczonych warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka. Z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość żelaza polecany jest w diecie osób z niedokrwistością. W potrawach ze strączków czy kapusty nie tylko dobrze komponuje się smakowo, ale również niweluje ich działanie wzdymające. Może także łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Wspomaga system odpornościowy, a stosowany podczas przeziębienia ułatwia odksztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych.