Odporność na talerzu – co jeść, żeby nie dać się przeziębieniom?

Wraz z nastaniem jesieni, zwiększa się częstość przeziębień i wszelkich infekcji. Dobrze jest pomyśleć o tym, w jaki sposób możemy zabezpieczyć się przed chorobą, zanim pojawią się jej pierwsze objawy. O jakie produkty wzmacniające odporność należy zatem wzbogacić swoją dietę?

Naturalne sposoby na odporność

Owoce cytrusowe

Jeśli myślimy o naturalnych metodach wzmacniania odporności czy leczenia przeziębień w oparciu o zdrowe odżywianie, jako pierwsze przychodzą na myśl owoce cytrusowe, a zwłaszcza cytryna. Zawarta w nich witamina C wpływa korzystnie na budowanie odporności organizmu, biorąc udział w procesie wytwarzania białych krwinek. Przyspiesza także regenerację tkanek organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Na szczęście im bliżej zimy, tym więcej jest w sklepach smacznych cytrusów – możesz dodawać je do posiłków, np. owsianki lub sałatki, oraz wykorzystywać ich sok jako dodatek do wody lub ciepłej herbaty.

Czosnek i cebula na przeziębienie

Ze względu na intensywny smak i zapach często unika się ich spożywania, zwłaszcza jeśli trzeba później wyjść z domu. Jednak w diecie wzmacniającej odporność po prostu nie może ich zabraknąć. Babciny syrop z cebuli i czosnku to wciąż jeden z najlepszych naturalnych leków stosowanych przy pierwszych objawach infekcji. Warzywa te nazywane są „naturalnymi antybiotykami”, ponieważ mają moc zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Szczególnie skutecznie niwelują objawy ze strony układu oddechowego. Ważne, aby pamiętać, że jeśli chcesz skorzystać z ich dobroczynnych właściwości, najlepiej spożywać je w postaci surowej.

Czerwona papryka

Papryka zawiera mnóstwo witaminy C. Jedna duża papryka czerwona może zawierać aż 150 mg witaminy C – to dwukrotnie więcej niż wynosi zapotrzebowanie dorosłego człowieka! Co więcej, zawiera także rutynę – związek o udowodnionym działaniu wzmacniającym odporność. Papryka pasuje niemal do każdego dania, a łączenie różnych kolorów papryk w jednej potrawie dodatkowo nadaje jej atrakcyjny wygląd. Z papryki możesz zrobić przetwory na zimę, np. w postaci warzywnej bazy do leczo, jednak najwięcej witaminy C zachowa niepoddana obróbce termicznej lub podgrzewana przez krótki czas.

Jogurt na odporność? Ależ tak!

Prawidłowy skład mikroflory jelitowej jest niezwykle ważny dla Twojego zdrowia. Jego zachwianie może nie tylko spowodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, ale także liczne zaburzenia metaboliczne. Jedną z ważnych funkcji bakterii jelitowych jest udział w procesach obronnych organizmu. Flora jelitowa to jedna z pierwszych barier jaką muszą pokonać drobnoustroje chorobotwórcze, aby dostać się do Twojego organizmu. Bakterie probiotyczne znajdujące się w fermentowanych produktach mlecznych mają działanie wzmacniające barierę jelitową oraz stymulujące jej funkcje obronne.

Kiszonki

Jesień i zima to doskonały czas, aby wykorzystać w kuchni wszelkiego rodzaju przetwory. Tzw. kiszonki, czyli warzywa – a coraz częściej także owoce – zakonserwowane przy udziale bakterii kwasu mlekowego pełnią ważną rolę w Twojej diecie. Spożywane wraz z posiłkami, usprawniają procesy trawienia oraz zapewniają prawidłowy skład mikroflory jelitowej. Zawarta w nich witamina C zwiększa odporność oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Włączając kiszonki do diety odniesiesz wszechstronne korzyści zdrowotne – od usprawnienia pracy przewodu pokarmowego i wzmocnienia odporności po zmniejszone ryzyko nowotworów.

Imbir

Świeży korzeń imbiru jest doskonałym składnikiem jesiennej diety, nie tylko ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Dzięki zawartości olejków eterycznych hamuje rozwój bakterii, zwłaszcza tych odpowiedzialnych za infekcje w obrębie jamy ustnej oraz dróg oddechowych. Możesz dodawać go do ciepłej wody lub herbaty i różnego rodzaju dań czy zup warzywnych – doskonale pasuje do kremu z dyni lub marchewki. Jego ostry smak nada charakteru potrawom, a prozdrowotne właściwości pomogą Ci przetrwać „sezon przeziębieniowy”.

Skomentuj