Sprawdzone i skuteczne metody na napady głodu


Napady głodu zdarzają się zarówno osobom na diecie redukcyjnej, jak i podczas intensywnej pracy lub nauki. Najczęstszą przyczyną zwiększonego apetytu są złe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzone produkty i mało urozmaicona dieta. Istnieją jednak skuteczne sposoby na zmniejszenie łaknienia i walkę z napadami głodu!

Jedną z przyczyn napadów głodu jest przewlekły stres, który prowokuje do sięgania po wysokokaloryczne potrawy lub słodycze. Ponadto, produkty o wysokim indeksie glikemicznym doprowadzają do gwałtownego wzrostu, a następnie szybkiego spadku poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do większej ochoty na słodkie przekąski. Kolejnym powodem objadania się, szczególnie w porze wieczornej, jest pomijanie śniadań i zbyt duże przerwy pomiędzy posiłkami w ciągu dnia. Wówczas „nadrabiamy” deficyt kaloryczny i jemy więcej przed snem, co może doprowadzić do nadwagi, otyłości i chorób z tym związanych. Aby powstrzymać napady głodu, zmień nawyki żywieniowe. Pomocnym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Wrocław, Warszawa czy Łódź są wśród wielu miast, w których możesz skorzystać z naszego wsparcia w zakresie żywienia. Pełną listę znajdziesz tutaj.

Śniadanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia

Pierwszy posiłek pozwala uzupełnić energię utraconą w trakcie snu i zyskać siłę do funkcjonowania w ciągu dnia. Śniadanie stanowi paliwo dla organizmu – powinno być smacznym, odpowiednio kalorycznym posiłkiem i zaspokajać apetyt na kolejne kilka godzin. Warto wybierać płatki owsiane, omlet, jajecznicę z warzywami czy inne posiłki o niskim ładunku i indeksie glikemicznym. Najlepiej jeść śniadania bez pośpiechu, relaksując się. W ten sposób można dobrze rozpocząć dzień i wprowadzić się w dobry humor, dzięki czemu łatwiej będzie oprzeć się pokusie podjadania i „zajadania smutków”.

Zacznij jeść więcej błonnika (i białka!)

Błonnik odgrywa bardzo istotną rolę w komponowaniu posiłków dietetycznych. Wpływa na perystaltykę jelit, hamuje wchłanianie złego cholesterolu, reguluje problemy z zaparciami, a także daje uczucie sytości na długo. Spożywanie produktów bogatych w błonnik jest szczególnie zalecane osobom na dietach redukcyjnych. O jakich produktach mowa? Chodzi przede wszystkim o świeże owoce i warzywa – jabłka, marchew, nasiona chia, szpinak, czerwoną fasolę czy dynię oraz pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze i płatki.

Dobrym sposobem na powstrzymanie napadów wilczego głodu jest spożywanie większej ilości białka w ciągu dnia. W jadłospisie warto uwzględnić produkty wysokobiałkowe, takie jak jajka, twaróg, tłuste ryby, komosę ryżową, soję, pestki słonecznika oraz warzywa strączkowe. Prawidłowy jadłospis z odpowiednią podażą składników odżywczych zapewnią specjaliści.

Regularne i zbilansowane posiłki zapewni catering dietetyczny (Wrocław i inne miasta)

Nagłe napady głodu wystąpią rzadziej, kiedy spożywasz pięć odpowiednio zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Regularność jest niezwykle ważna. Jeśli masz duże przerwy między posiłkami, to gdy pojawi się głód, odruchowo sięgasz po słodycze, słone przekąski lub fast foody. Łatwo też pomylić uczucie głodu z pragnieniem, dlatego warto wypić szklankę wody przed każdym posiłkiem.

Aby pokonać napady głodu, warto skonsultować się z dietetykiem. Osoby, które nie mają czasu na samodzielne komponowanie i przygotowywanie posiłków, a chcą zmienić nawyki żywieniowe, mogą postawić na catering dietetyczny.

Skomentuj