Dlaczego warto jeść jesienne warzywa
Nadejście jesieni to nie powód, aby w Twojej diecie zabrakło warzyw. Niektóre z nich rzeczywiście tracą letni smak i atrakcyjny wygląd, co może nieco zniechęcać, ale jesień obfituje w wiele gatunków warzyw, które właśnie teraz są najsmaczniejsze. Oprócz tego, że świetnie sprawdzają się jako składnik rozgrzewających dań, zawierają mnóstwo wartości odżywczych o korzystnym wpływie na zdrowie. Nie masz czasu kupować, obierać, dusić, podsmażać i piec? Wybierz zdrowe posiłki i catering dietetyczny. To gwarancja świeżych i dobrze zbilansowanych posiłków na bazie świeżych warzyw sezonowych.
Dynia
Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Dzięki temu, że występuje w kilku odmianach i ma wiele zastosowań, na pewno nie znudzi Ci się aż do końca sezonu. Patrząc na soczyście pomarańczowy kolor dyni, nietrudno zgadnąć, że charakteryzuje się ona wysoką zawartością beta-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A. Karotenoidy zawarte w dyni to także silne substancje antyoksydacyjne, które pomagają obniżyć ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworów, a także wzmacniają odporność. Pamiętaj też, aby nie wyrzucać pestek dyni! Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczów roślinnych. Świeże nasiona są też znacznie smaczniejsze, niż te dostępne w sklepach.
Papryka
Czerwona, pomarańczowa, żółta, zielona – jeśli zaprzyjaźnisz się z papryką pewne jest, że w Twojej kuchni nie zabraknie kolorów. Papryka znana jest przede wszystkim z wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C – już mały kawałek 50-60 g w pełni pokrywa zalecane dzienne spożycie tej witaminy. Ponieważ jej niedobór powoduje obniżenie odporności, jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wszyscy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje wirusowe. Papryka powinna też być stałym elementem jadłospisu osób borykających się z anemią. Oprócz tego, że jest źródłem żelaza, zawarta w niej witamina C wpływa na zwiększenie przyswajalności tego pierwiastka z posiłków. Obecne w papryce luteina i zeaksantyna chronią wzrok zapobiegając m.in. takim chorobom jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Cukinia
Jeśli się odchudzasz, to warzywo idealne dla Ciebie. W 100 g zawiera tylko ok. 15 kcal, więc bez obaw możesz zjeść nawet dużą jej ilość, tym bardziej, że dzięki swojemu neutralnemu smakowi pasuje do wielu potraw. Cukinia zawiera dużą ilość wody oraz jest lekkostrawna, więc jest polecana przy problemach jelitowych. Sprawdzi się także świetnie w diecie osób z cukrzycą – jeśli chcesz ograniczyć nieco spożycie węglowodanów, paseczkami cukinii możesz nawet zastąpić makaron! Potas, którego cukinia jest dobrym źródłem, ma działanie regulujące ciśnienie krwi, a składniki antyoksydacyjne w postaci karotenoidów zapobiegają m.in powikłaniom naczyniowym nadciśnienia tętniczego. Z cukinii możesz przygotowywać dietetyczne posiłki, poddając ją zarówno obróbce termicznej, jak i na surowo. Jeśli Twoja cukinia ma miękką, cienką skórkę, nie musisz jej obierać – skórka jest bardzo wartościowa.
Jarmuż
Nie każdy go lubi, ponieważ jego liście bywają twarde. Warto się jednak do niego przekonać i wprowadzać go do diety jak najczęściej. Wśród pozostałych warzyw wyróżnia się wysoką zawartością potasu, wapnia i żelaza. Już dwie duże garści wystarczą, aby z nawiązką pokryć zapotrzebowanie na witaminy K, A oraz C. Dodatkowo jarmuż jest bardzo bogaty w takie substancje antyoksydacyjne jak kwercetyna i kemferol o korzystnym wpływie na zdrowie. Jak wykorzystać ten na pozór trudny produkt? Z jarmużu przygotujesz np. efektowną zdrową przekąskę – wystarczy umyte, dokładnie osuszone i pozbawione łodyg liście wymieszać z oliwą i solą, ułożyć na blaszce do pieczenie tak, aby się nie dotykały i piec w temperaturze 150oC przez maksymalnie kilkanaście minut (aż będą chrupiące, ale nie przypalone).
Warzywa korzeniowe
Stanowią źródło węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego, który pomaga w regulacji pracy jelit oraz m.in. wpływa na zmniejszenie ryzyka cukrzycy i zaburzeń lipidowych. Dobrze znane ziemniaki dostarczą nam m.in. potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy C. Pomarańczowe bataty to świetne urozmaicenie jesiennej kuchni. Są źródłem takich składników antyoksydacyjnych jak beta-karoten czy antocyjany, zawierają też więcej wapnia, magnezu i selenu niż ziemniaki. Buraki, dzięki obecności żelaza i kwasu foliowego, stanowią skuteczną broń w walce z niedokrwistością. Zawarte w nich azotany mają natomiast właściwości regulujące ciśnienie krwi. Pietruszka zawiera sporo potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Jej główne antyoksydanty to mirystycyna i apiol, które mają właściwości przeciwzapalne. Napar z korzenia pietruszki ma także właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga zapobiegać infekcjom oraz kamicy układu moczowego.