Jak zrobić pyszny żurek?
Żurek to ulubiona zupa wielu Polaków. Niestety, wiele osób gotując go sięga po zupy w proszku. Dlaczego? Ponieważ ich dotychczasowe próby przygotowania bazy kończyły się tym, że żurek był albo zbyt kwaśny, albo mdły, był zbyt gęsty lub wręcz przeciwnie – zbyt rozwodniony. A przecież żadna zupa instant nie zastąpi smaku domowego żurku. Jeśli i Ty zastanawiasz się, jak się robi żurek – dziś poznasz odpowiedź.
Dobry żurek zaczyna się w zakwasie
Jak zrobić żurek, to tylko na dobrym zakwasie. Oczywiście, można kupić gotowy. Najlepsze znajdziesz w niepozornych butelkach w osiedlowych sklepikach i warzywniakach. Jeśli jednak nie ufasz gotowym produktom, możesz przygotować zakwas samodzielnie. Jak? Oto przepis:
- przygotuj słoik o pojemności minimum 0,7 litra,
- wsyp do niego 7-8 łyżek mąki żytniej dobrej jakości,
- zalej mąkę 0,5 litra zimnej wody,
- przykryj słoik ściereczką lub gazą i odstaw go na 4-5 dni,
- pamiętaj aby raz lub dwa razy dziennie zamieszać zawartość słoika,
- po pięciu dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Domowy zakwas będzie mieć mocno kwaśny smak i przyjemny zapach. Koniecznie zwróć uwagę, aby nie zapleśniał – aby do tego nie doszło, gotowy zakwas możesz przechowywać w lekko zamkniętym słoiku, w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Pyszny żurek – przepis
Kiedy masz już zakwas, przygotowanie zupy zajmie Ci około godziny. W przepisie podajemy listę składników, która wystarczy na 6-8 porcji.
Składniki:
- 2 litry bulionu,
- 0,5 litra zakwasu,
- 1 duża cebula
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- starty, suszony majeranek,
- pieprz i sól (do smaku)
- jajka ugotowane na twardo – do podania na talerzu.
Przygotowanie:
- podgrzej bulion,
- podsmaż na patelni boczek pokrojony w kostkę, a kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj cebulę posiekaną w kostkę,
- smaż wszystko na średnim ogniu, aż cebula i boczek delikatnie się zrumienią,
- do gorącego bulionu dodaj składniki z patelni, a następnie surową białą kiełbasę,
- gotuj wywar przez około 30-40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu,
- kiedy wywar zyska wyraźny smak i aromat, dodaj dobrze rozmieszany zakwas,
- na początek wlej tylko połowę, cały czas mieszając,
- sprawdź smak – jeśli żurek jest mało kwaśny, stopniowo dodawaj resztę zakwasu, aż do uzyskania satysfakcjonującego smaku,
- dodaj delikatnie rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek (około łyżki stołowej) i dwie małe łyżeczki chrzanu,
- gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut, mieszając co jakiś czas,
- po zdjęciu z ognia, dodaj śmietanę, którą przed wlaniem zahartujesz wcześniej kilkoma łyżkami gorącego żurku.
Zanim podasz zupę na stół, wyjmij kiełbasę, pokrój ją na plasterki (możesz podsmażyć ją lekko na patelni), ułóż na talerzu wraz z jajkiem pokrojonym w ćwiartki. I gotowe – smacznego!